Smenjen predsednik Skupštine opštine Bor

Smenjen predsednik Skupštine opštine Bor

Srbija -
Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milinko Živković rekao je u obrazloženju odluke da je smena predsednika SO Bor Dragana Žikića predložena radi formiranja nove skupštinske većine

BOR - Predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Žikić (SPS) razrešen je danas sa te funkcije tajnim glasanjem, na zahtev trećine odbornika lokalne skupštine.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milinko Živković rekao je u obrazloženju odluke da je smena predsednika SO Bor predložena radi formiranja nove skupštinske većine.

"Razlog za hitnost predložene tačke dnevnog reda je neodgovorno ponašanje u vršenju funkcije predsednika skupštine opštine Bor, nedovoljna transparentnost u radu, nedonošenje bitnih akata na vreme u skladu sa donetim regulativama, a koje imaju za posledicu nemogućnost primene i usklađivanja propisa na lokalnom nivou, što se reflektuje kako na građane tako i na opštinska preduzeća", rekao je Živković za skupštinskom govornicom.

Dosadašnji predsednik borske skupštine Dragan Žikić poručio je da nije iznenađen zahtevom za njegovu smenu, ocenivši da se tokom mandata suprotstavljao navodnim nezakonitim radnjama.

"Insistirao sam na poštovanju zakona. Toga je, nažalost, bilo najmanje, posebno u realizaciji programa u oblasti infrastrukturnog uređenja i razvoja opštine Bor. Zakoni uopšte nisu poštovani što se tiče javnih nabavki. Ovde je preče bilo uraditi nešto na brzinu, bez dokumentacije, bez predviđenih sredstava za tako nešto, a zatim kasnije praviti dokumentaciju i na taj način pokrivati sve ono što je urađeno. Da li je bilo malverzacija u svim tim radnjama ili nije nek odluče građani, a ja ću da kažem jeste", rekao je Žikić.

Zahtev za Žikićevu smenu uvršten je u dnevni red po hitnom postupku, a tokom glasanja od ukupno 35 odbornika njih 22 se izjasnilo za njegovo razrešenje.

Na dnevnom redu 20. Sednice SO Bor, bilo je 36 tačaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja