KIKINDA: Dan pobede bez himne?!
Foto: Saša Urošev

Propust na komemorativnom skupu

KIKINDA: Dan pobede bez himne?!

Srbija -
Muzičari se nisu pojavili zato što autobus nije došao po njih. Umesto da ih čeka ispred Vatrogasnog doma, vozač je navodno pogrešio i po članove orkestra otišao u Dom penzionera

KIKINDA: Nedopustivo!

Obeležavanje 9. maja Dana pobede nad fašizmom u Kikindi je proteklo bez intoniranja himne “Bože pravde”, jer se u centru grada kod spomenika žrtvama fašizma nisu pojavili članovi orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

“Ovakav propust nikada se ranije nije desio”, priznaje nevoljno za Kurir sekretar OO SUBNOR-a Nenad Dimitrijević i nastavlja:

- Muzičari se nisu pojavili zato što autobus nije došao po njih. Umesto da ih čeka ispred Vatrogasnog doma, vozač je navodno pogrešio i po članove orkestra otišao u Dom penzionera. Meni je baš teško pao ovaj propust jer je velik broj nekadašnjh učesnika NOB-a, njihovih potomaka , ali i brojnih delegacija došao da oda počast žrtvama fašizma i palim borcima za slobodu naše otadžbine. Komemorativnom skupu u centru grada, ali i kod Spomen kosturnice u kojoj počivaju borci NOR-a i pripadnika Crvene armije, prisustvovala je i potpukovnica vojske Ruske federacije Natalija Ljevovna-Pičurina- kazao je Dimitrijević.

Njega pogađa i što su spomenici palim borcima oskrnavljeni. Sa monumentalnog spomenika žrtvama fašizma u centru Kikinde svojevremeno su ukradeni svi bronzani delovi:

-Pre tri godine sa Spomen kosturnice u kojoj počivaju partizani i pripadnici Crvene armije koji su poginulih tokom završnih operacija za oslobađanje naše zemlje u Drugom svetskom ratu, lopovi su ukrali četiri bronzane ploče sa njihovim boraca, 75 slova i zvezdu petokraku, takođe od bronze. Tokom 2006. godine ukradena je bronzana spomen bista kikindskog rodoljuba Nikole Francuskog. Ovakve stvari zbilja ne služi na čast nekim Kikinđanima- zaključuje Dimitrijević

(S.U.)

Oštećena kosturnica (Foto: Saša Urošev)
Oštećena kosturnica (Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja