Srbija u sredu dočekuje vrh poplavnog talasa na Dunavu

Srbija u sredu dočekuje vrh poplavnog talasa na Dunavu

Srbija -
Vrh poplavnog talasa stiže u Srbiju, prvo kod Bezdana i trajaće narednih nekoliko dana", rekao je zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Đorđe Babić

BEOGRAD - U Srbiju će sutra, na Dunavu kod Bezdana stići vrh poplavnog talasa a nadležni, iako ocenjuju da za sada ne prete poplave, koje su pogodile druge delove Evrope, najavljuju pojačano angažovanje ljudstva i mehanizacije.

"Po najavama, vrh poplavnog talasa sutra stiže u Srbiju, prvo kod Bezdana i trajaće narednih nekoliko dana", rekao je danas Tanjugu zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Đorđe Babić.

On je naveo da za sada ne preti izlivanje reka i ugrožavanje naselja i objekata, upozorivši na mogućnost ugrožavanja objekata u divljim naseljima na obalama reka.

Babić je rekao i da se lokalne samouprave pripremaju za vrh poplavnog talasa a da su ekipe Sektora za vanredne situacije već na terenu gde prate situaciju.Prema njegovim rečima, sutra će biti održan i sastanak predstavnika svih direkcija koje su zadužene za brigu o vodotokovima na području Srbije sa predstavnicima Sektora MUP-a za vanredne situacije i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Babić je rekao i da će u petak, 7.juna biti održana sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije na kojoj će se raspravljati o situaciji na vodotokovima u Vojvodini.

On je dodao i da je Sektor za vanredne situacije u stalnom kontaktu sa kolegama u Mađarskoj gde je zbog izlivanja reka, na nekoliko područja, proglašena odbrana od poplava.

Republički hidrometeorloski zavod (RHMZ) upozorio je ranije danas da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu narednih osam dana sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava.Porast vodostoja, sa prevazilaženjem redovne odbrane od poplava se očekuje sutra kod Bezdana, a kod Apatina 7. juna, naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Kod Bogojeva i Novog Sada porast vodostaja Dunava se očekuje između 7. i 8. juna, a kod Slankamena između 8 i 9. juna, dodaje se u upozorenju.Poplave su zahvatila veća područja u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, ...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track