Otpremnina za radnike Prvog maja do kraja jula

Pirot

Otpremnina za radnike Prvog maja do kraja jula

Srbija -
Radnicima koji su se izjasnili za odlazak iz fabrike treba da bude isplaćeno 650 miliona dinara

PIROT - Socijalni program za radnike Industrije odeće "Prvi maj" u Pirotu, koji su se posle prodaje tri proizvodne hale konfekcije slovenačko-engleskoj firmi "AHA Mura" odlučili za otpremninu, biće isplaćen do kraja jula.

Vršilac dužnosti direktora "Prvog maja" Zoran Živković rekao je da je na sastanku rukovodstva fabrike sa nadležnima u Ministarstvu finansija dobio uveravanja da će socijalni program za 819 radnika te fabrike biti realizovan do kraja ovog meseca.

"Posle prodaje tri proizvodne hale, radnici koji su ostali u Prvom maju su se izjasnili za socijalni program. Bilo je određenih problema na relaciji Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva finansija, pa je nastao višemesečni zastoj u realizaciji socijalnog programa i dosta vremena od prodaje hala je prošlo", kazao je Živković.

On je kazao da je da radnicima koji su se izjasnili za odlazak iz fabrike treba da bude isplaćeno 650 miliona dinara "Država je zatajila u isplati subvencija Prvom maju koji je u restrukturiranju. Pre prodaje hala ˜AHA Muri od države smo mesečno dobijali 20 miliona. Sada smo u februaru dobili 14 miliona i ovih dana još 15 miliona dinara. To je veoma malo da bi se izmirile obaveze prema radnicima od kojih je 600 na plaćenom odsustvu", istakao je Živković.

"Prvi maj", kako je dodao, nema prihoda od proizvodnje, a zarade zaposlenima se isplaćuju od subvencija države i od prodaje robe u trgovačkoj mreži te kompanije. Od nekadašnjih 1.500 radnika "Prvog maja", više od 700 je prešlo u novu kompaniju "AHA Mura Prvi maj", dok su se ostali odlučili za socijalni program.

Živković je rekao da od Vlade Srbije očekuju predlog izmene programa restrukturiranja i plan Agencije za privatizaciju o prodaji preostale imovine hale trikotaže, trgovačke mreže širom Srbije i hotela "Stadion" u Pirotu. "Od tog programa zavisi i model prodaje, koja mora da se dovede do kraja", rekao je Živković.

Nedavno su Savez samostalnih sindikata opštine Pirot, dva reprezentativna sindikata, direktor "Prvog maja" i predsednik opštine Pirot uputili pismo premijeru, ministru finansija i privrede, ministru rada i socijalne politike i direktoru Agencije za privatizaciju sa zahtevom da se konačno realizuje program rešavanja viška radnika i isplati socijalni program za radnike koji su se za to odlučili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track