LOZNICA: Svečano otvoren 80. Vukov sabor

U spomen reformatora srpskog jezika

LOZNICA: Svečano otvoren 80. Vukov sabor

Srbija -
Vukov sabor zaštićen kao nematerijalno dobro kulturne baštine Srbije i da su na taj način grad Loznica i Vukovo rodno mesto Tršić upisani na nacionalnoj kulturnoj karti

LOZNICA – U Vukovom domu kulture u Loznici večeras je himnom Vuku Stevana Mokranjca svečano otvoren jubilarni 80. Vukov sabor koji neguje tradiciju i uspomenu na poznatog reformatora srpskog jezika i pisma Vuka Stefanovića Karadžića.

Književno blago zapisano rukom reformatora i njegova borba za narodni jezik istinske su vrednosti koje čine jedan od temelja srpske kulture, rekla je na svečanosti pomoćnik ministra kulture Ana Vučetić.

Kako je istakla, duga tradicija i kontinuitet obeležavanja Vukovog sabora ukazuje na jedinstvenost i značaj te manifestacije koja bogatim kulturnim programom teži očuvanju književnog dela Vuka Karadžića, ali i sveukupne narodne tradicije i stvaralaštva.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Jezdimir Vučetić je rekao da je ta kulturna manifestacija od svog početka, 1933. godine do danas bila oplemenjivana i obogaćivana i da je uspela tokom vremena da odoli svim iskušenjima društvenih, političkih i istorijskih zbivanja.

On je dodao da je Vukov sabor zaštićen kao nematerijalno dobro kulturne baštine Srbije i da su na taj način grad Loznica i Vukovo rodno mesto Tršić upisani na nacionalnoj kulturnoj karti.

Prvog dana sabora, večeras je u Galeriji Mine Karadžić otvorena Izložba pozorišnog plakata mladog dizajnera Jovana Tarbuka na kojoj su predstavljena dizajnerska rešenja plakata koje je radio za predstave Narodnog pozorišta.

Dramaturg Željko Hubač je otvarajući izložbu rekao da pozorišni plakat Jovana Tarbuka ima moć da prevede pozorišnu priču ili dramu u jedinstvenu sliku i naglasio da svođenje dela na što jednostavniju formu i suštinu jeste najveća umetnost.

Nakon toga, u Vukovom domu kulture, glumci beogradskog Narodnog pozorišta posetiocima su priredili pozorišnu predstavu Hasanaginica, reditelja Jagoša Markovića, prema delu Ljubomira Simovića.

Tokom sedam dana trajanja manifestacije, pored naučnih skupova na kojima će učestvovati slavisti i inostrani prevodioci Vukovih dela i zapisa, biće priređene brojne izložbe, književne večeri, pozorišne predstave i muzički koncerti.

Organizator ovogodišnjeg 80. Vukovog sabora je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, dok su pokrovitelji manifestacije Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo finansija i privrede i grad Loznica, kao i brojni sponzori.

http://www.youtube.com/watch?v=WTaYmRlNOMc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track