Dani evropske baštine u Kragujevcu
Foto: Beta

Rodno mesto industrijske kulture

Dani evropske baštine u Kragujevcu

Srbija -
Kragujevac je izabran za domaćina manifestacija jer je u ovom gradu Vojno-tehnički zavod (Knežev arsenal) iz 19. veka, jedinstven primer industrijskog nasleđa važnog ne samo za grad i Srbiju, već i za Balkan

KRAGUJEVAC - Centralna proslava "Dani evropske baštine", čija je ovogodišnja tema "Industrijsko nasleđe - zaštita i revitalizacija", biće održana danas u Kragujevcu, a otvoriće je pomoćnik ministra kulture i informisanja Miladin Lukić.

Kragujevac je izabran za domaćina manifestacija jer je u ovom gradu Vojno-tehnički zavod (Knežev arsenal) iz 19. veka, jedinstven primer industrijskog nasleđa važnog ne samo za grad i Srbiju, već i za Balkan, jer predstavlja "rodno" mesto industrijske kulture.

"Reč je o industrijskom nasleđu od početka procesa industrijalizacije, privrednog i društvenog razvoja naše zemlje, a Vojno-tehnički zavod je mesto odakle se Srbija vodi u moderne tokove", izjavila je ranije pomoćnica gradonačelnika za kulturu Slavica Đorđević.

Manifestacija "Dani evropske baštine" u Srbiji se održava 12. godinu, a organizatori su Ministarstvo kulture i informisanja i Zavod za zaštitu spomenika kulture, uz podršku gradske uprave Kragujevca.

Centralna proslava manifestacije "Dani evropske baštine" biće održana u zgradi "Stare Skupštine". Manifestacija će početi obilaskom muzeja "Stara livnica", potom će svi njeni učesnice, uz stručno vođenje, biti u prilici da obiđu kompleks Vojno-tehničkog zavoda, da prisustvuju otvaranju izložbe učenika srednje Tehničke škole i studenata Fakulteta umetnosti, ali i da posete Sokolski dom u Staroj radničkoj koloniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track