VUČIĆ U BEČU: Beograd podržava suverenitet Ukrajine
Foto: Tanjug

Predsednik vlade u Austriji

VUČIĆ U BEČU: Beograd podržava suverenitet Ukrajine

Politika -
Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Lazar Krstić
1 / 3 Foto: Tanjug

BEČ - Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas posetu Beču sastankom sa austrijskim vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, nakon kojeg je izjavio da je Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona pogođenim poplavama, potrebna evropska solidarnost i pomoć.Vučić se potom sastao i sa ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom, a tokom dana predviđeno je da se sastane i sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predstavnicima Udruženja industrijalaca.

"Činimo sve da po pitanju Kijeva budemo uz evropske partnere"Premijer Vučić ponovio je da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da po pitanju krize u toj zemlji bude uz svoje evropske partnere.

"Pozicija Srbije u saglasnosti je sa međunarodnim pravom i sa pozicijom Evropske unije. Jedina razlika je što nije uvela sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

"Činimo sve da budemo uz naše evropske partnere. Mislim da je jasna poruka Srbije i mislim da niko nije očekivao da ćemo javno reći da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", zaključio je Vučić.

KURC: Zapadni Balkan je naš prioritet

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je danas da je njegovoj zemlji Zapadni Balkan prioritet i da će Austrija nastaviti da pruža podršku Srbiji u saniranju posledica poplava. Na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kurc je pozdravio njegovu odluku da prva poseta jednoj od zemalja EU bude baš poseta Austriji i istakao da će Austrija i dalje pružati podršku Srbiji u saniranju posledica poplava. "Zapadni Balkan je naš prioritet", istakao je Kurc. Vučić se zahvalio na pomoći, i političkoj i finansijskoj, koju je Austrija pružila Srbiji tokom poplava. "Tokom istorije nismo često bili na istoj strani, ali mi smo danas tu da to promenimo", istakao je Vučić na početku susreta sa Kurcom. Vučić je istakao da računa na podršku Austrije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i istakao spremnost da do 2019. godine Srbija ispuni sve uslove. "Pred nama je teško vreme, politički i ekonomski izazovi su pred nama, ali nećemo stati i sprovešćemo sve planirane reforme", istakao je Vučić i dodao da se nada većem broju investitora iz Austrije, jer je Srbija otvorena za svaku vrstu saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track