OVO DR NADA MACURA NE BI PREPORUČILA: Evo kako da napravite džem od slanine!
Foto: Profimedia

OVO DR NADA MACURA NE BI PREPORUČILA: Evo kako da napravite džem od slanine!

Zabava -
Džem možete da mažete na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pržena jaja pa čak i u salatu

Ovaj slani, lepljivi džem je definicija premaza - intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja. Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze. Njih ne morate da gulite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove.

Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesa. Slaninu isecite na tanje trake pa je prepržite u tiganju dok nije potpuno hrskava.

S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, uradite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tiganj. Slaninu odložite sa strane na tanjir. Izvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.

Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da se redukuje i džem mora da postane gust i lepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

Volim-meso.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track