Kupanje ili zdravlje: Koliko često se treba kupati?
Foto: Thinkstock

Higijena

Kupanje ili zdravlje: Koliko često se treba kupati?

Zabava -
Amerikanci su ubeđeni da moraju da se tuširaju svakog dana ako ne žele da postanu otpadnici od društva

Ameriko, zašto spiraš sa sebe svoj prirodni miris? Zašto se svakog jutra polivaš hemikalijama? Zašto rasipaš toliko vode? Zašto izjednačavaš nedostatak mirisa s odsustvom prljavštine? Da li patiš od samoobmane da se čistoća nalazi odmah iza pobožnosti? Da li zaista moraš da provedeš 15 minuta svakog jutra ispod vrelog mlaza vode? Ameriko, izađi ispod tuša! Teško je zamisliti neku drugu naciju toliko opsednutu tako uskom definicijom čistoće: Amerikanci su ubeđeni da moraju da se tuširaju svakog dana ako ne žele da postanu otpadnici od društva. Možemo da idemo na plažu u sandalama sa čarapama, dolazimo na posao u helankama i nosimo majice s duhovitom dosetkom u stilu „Ko se upuvao?“, ali teško onome ko se ne tušira svakog jutra.

Foto: Newsweek, Ilustracija
Foto: Newsweek, Ilustracija

KO JE ZAISTA ČIST Postoji velika razlika između nekoga ko je čist i ko je antiseptičan. Svakodnevnim tuširanjem postajemo ovo drugo. Ako radite u klanici, onda se, naravno, tuširajte koliko hoćete. U rudniku? Razumeću zašto vam je toliki mesečni račun za vodu. Ali, da li kancelarijski službenik zaista mora da se riba svakog jutra? Svet miriše. Ponekad je taj miris divan: pekara u Parizu, okean zimi. Ponekad je to smrad kakav osećamo u Njujorku u avgustu. Zemlja nikada nije bez mirisa. Zašto bismo onda mi bili? Srećan sam što mogu da saopštim da se izgleda rađa pokret protiv svakodnevnog tuširanja. Naja Rivera, zvezda tinejdžerske serije „Gli“, rekla je početkom godine da je „tuširanje više od jednom dnevno ili svakog dana tako tipično za belce“. Rivera, tamnoputa Portorikanka, kasnije se izvinila. Zašto, Najo? Ti bi mogla da postaneš zaštitno lice nove humanitarne kampanje!Nekoliko meseci posle „riveragejta“, novinarka časopisa Njujork odlučila je da se tušira samo jednom nedeljno punih mesec dana. „Niko nije ni pomislio da smrdim“, napisala je ona, „čak ni moj dečko. U petak druge sedmice zamolila sam ga da mi iskreno kaže šta stvarno misli o tome kako izgledam i mirišem. On nije ni primetio da je eksperiment uopšte počeo.“

Tuširanje, Foto: Shutterstock
Tuširanje, Foto: Shutterstock

KORISTIMoguće je da nam ređe tuširanje donosi izvesnu zdravstvenu korist.„Naučnici su otkrili da isto kao što u crevima žive dobre bakterije koje doprinose njihovom boljem funkcionisanju, tako i naša koža vrvi od korisnih mikroba koje ne bi trebalo da speremo u kanalizaciju“, pisao je Njujork tajms još 2010.U članku je takođe istaknuto da svakodnevno tuširanje isušuje kožu, a to može da dovede do ekcema.Ali nerado se zalažem za nešto samo na osnovu naučne studije, jer uvek će se pojaviti neka druga studija koja tvrdi suprotno. Moja sumnjičavost prema tuširanju prevashodno je filozofske prirode.Miris je sastavni deo našeg animalnog bića, naše ličnosti. Posle dodira, miris je najzemaljskije od svih čula; to je čulo koje najpotpunije razotkriva naše materijalno prisustvo na ovoj planeti, našu zajedničku sudbinu kao bioloških bića u stalnoj borbi s unutrašnjim i spoljašnjim silama.

Tuširanje, Foto: Fonetap
Tuširanje, Foto: Fonetap

Time što spirate sa sebe miris, spirate dokaz svog identiteta, delić onoga što jeste i što ste bili. Tuširanje nas čini antiseptičnim, anonimnim, pretvara nas u naciju koja robuje sapunu.Piše: Aleksander NazarjanPročitajte još na portalu Newsweek.rs:Kome treba mobilni: Deset poznatih koji ne koriste ovu spravu (FOTO)Ovo su najbolji gradovi za život: Pogledajte na kom mestu je BeogradOve misli promeniće vam život: Saveti najvećih srpskih duhovnika o tome kako da spoznamo srećuSrpski pronalazač našao rešenje za energetsku krizu (FOTO)Koliko su teške najbogatije žene sveta: Upoznajte 5 opasnih milijarderki (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track