STOMAČNI PROBLEMI: Najčešći stomačni problemi kod beba i dece i kako ih prevazićinevolje!
Foto: Shutterstock

STOMAČNI PROBLEMI: Najčešći stomačni problemi kod beba i dece i kako ih prevazićinevolje!

Zabava -

Sa stomačnim problemama se susreću bebe u periodu od prvog do petog meseca gotovo svakodnevno. Na žalost problem ne jenjava u šestom mesecu, ali se stomačni problemi mogu olakšati uz savete iz narednih redova! Može se pomoći bebama na potpuno prirodan način, a evo i kako!

Grčevi kod beba od prvog do petog meseca života

Stomačni problemi kod beba od prvog do petog meseca života, smatraju se normalnom rekacijom tela. Naime, beba je bila u stomaku i hranila se devet meseci preko pupčane vrpce. Telo majke izdvojilo je vitamine i minerale iz hrane i zatim putem krvi prenelo u sam organizam bebe, tako da ona ne žvaće i ne guta hranu dok je u stomaku.

To je svima poznato!

Kada beba dođe na ovaj svet ona unosi mleko direktno kroz usta, ono stiže do želuca gde po prvi put otpočinje proces varenja hrane. Organizmu bebe je potrebno nekoliko meseci da ojača i da se navikne na proces varenja hrane. U tom periodu samo varenje mleka propraćeno je grčevima u stomaku. Bebe ponekad plaču nekoliko sati, sve dok se stomak ne smiri i potpuno ne preradi hranjive materije.

Grčevi se u ovom periodu života ne mogu izbeći, ali se njhov intenzitet može umanjiti uz čaj od kamilice i tople obloge. Tople obloge se prislanjaju detetu uz stomak i drže desetak minuta. Čaj od kamilice umiruje želudac i podstiče varenje, tako da grčevi brže nestanu. Tople obloge opuštaju mišiće koji se grče.

Refluks kod beba prirodno ublažava grčeve

U narodu se refluks kod beba naziva bljuckanjem. Bebe doslovno ne znaju kada je dosta mleka, svakodnevno se prejedaju i upravo prejedanje postpešuje grčeve u stomaku. Priroda je udesila stvari tako da se višak mleka vrati do usta, kako bi ga beba ispljunula.

Refluks kod beba nije isto što i povraćanje, tokom ovog procesa izbacuje se mala količina pojedene hrane i pritom se voda i potrebne hranjive materije zadržavaju u telu. Bebe zahvaljujući ovom procesu izbegavaju jake grčeve i nadutost usled prejedanja, mirne odlaze u krevet.

Kako se izboriti sa zatvorom kod dece?

Stručnjaci navode da bebe u periodu do petog meseca izbacuju višak hrane kroz anus šest do osam puta dnevno. U tom periodu treba pratiti boju i sadržaj stolice, koja signalizira samo zdravlje bebe. Kako dete raste, prelazi na čvrstu hranu. Tada se može javiti zatvor kod dece.

Zatvor podrazumeva izostanak stolice dva do tri dana, jake grčeve i plač kojim vam dete govori da ima probleme. Nije znak za uzbunu ukoliko se ne događa često. U tim trenucima detetu treba davati što više vode i blagim vežbicama podstaći rad creva. Kada kažemo vežbice, mislimo na simulaciju vožnje bicikla i blagu masažu stomaka prstima.

Deca koja su prešla na čvrstu hranu mogu se prejesti, a prejedanje najčešće biva propraćeno zatvorom. U tim trenucima potrebna im je šljiva, banana ili topla supica koja će podstaći varenje i vratiti probavu u balans.

Pedijatri navode da je zatvor normalna pojava, koja ne mora nužno da signalizira ozbiljna oboljenja digestivnog trakta.

Proliv kod beba i dece

Proliv odnosno dijareja, propraćena je vodenom stolicom više od tri puta dnevno. Rad creva se remeti i organizam izbacuje vodu i hranu, što može potpuno iscrpeti dete. Može da nastane kao alergijska reakciju na hranu, dok ga u malo težem slučaju izazivaju bakterije i virusi.

Kada je dete alergično na određene proizvode rad creva će se ubrzati i doćiće do proliva koje nestaje za dva do tri dana. Slično je i sa virusima koji napadaju creva, ali ih dobre bakterije unutar crevne flore ubijaju tako da se za nekoliko dana organizam vraća u normalu. Ukoliko proliv traje više od tri dana, obavezno treba posetiti pedijatra. Velika je šansa da je dete napala bakterija, pa je tada za lečenje proliva potrebna antibiotiska terapija.

Dijareju kod dece treba pratiti i uvek pogledati boju stolice. Ukoliko se unutar stolice primeti krv poseta lekaru je neophodna. Kako bi se što pre rešili vodene, zeleno žute stolice potrebna je izbegavati slatkiše, meso i unositi što više vode!

Kako se rešiti stomačnih problema, ako su uporni?

Ukoliko se grčevi i problemi sa stomakom nastave, potrebno je posetiti lekara. Pedijatar će pregledati dete i uveriti vas da li je njegovo zdravlje u redu i da grčevi ne nastaju zbog ozbiljnog oboljenja. Važno je proveriti opšte stanje bebe jer one ne govore. Ne mogu da kažu šta ih boli i kojim intenzitetom, zato je važno reagovati blagovremeno.

Često se saveti traže na internetu. Ovde je jako važno birati proverene informacije od strane pedijatra kao što ih nudi dr Pilar.

Dete treba navikavati postepeno na črvstu hranu. Stomačni problemi nastaju kada im se naglo uvedu čvrste namirnice, odnosno kašice koje u sebi sadrže meso ili bananu. Želucu je potrebno više vremena da svari jaku hranu, zato se javljaju blagi grčevi.

Stomačni problemi kod dece su normalna pojava, sa kojom se susretne većina roditelja.. Nisu razlog za paniku, u tim trenucima se od roditelja traži smirenost kako bi uspeli da proprate reakciju bebe. Ukoliko primete da se dete muči i da mu raste temperatura, vreme je da odlazak kod pedijatra. Nakon pregleda i propisane terapije, za svega nekoliko dana život deteta i roditelja vratiće se u normalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track