TEŽI RAVNOTEŽI: Zašto su nam deca sve gojaznija?
Foto: Promo

TEŽI RAVNOTEŽI: Zašto su nam deca sve gojaznija?

Zabava -

Loše navike u ishrani i manjak fizičke aktivnosti dva su glavna okidača za pojavu gojaznosti kod dece. Do povećanja telesne težine ne dolazi preko noći, stoga je izuzetno bitno da se od prvih godina uvode zdraviji principi ishrane, ali i da se dete stalno podstiče da bude fizički aktivno.

Kako se utvrđuje gojaznost kod dece?

Gojaznost kod dece definiše se kao stanje gde dete ima veću telesnu težinu u odnosu na svoju visinu i uzrast. Indeks telesne težine (ITM) se kod dece i mladih izračunava isto kao kod odraslih, stavljanjem u odnos telesne težine izražene u kilogramima sa visinom izraženom u metrima na kvadrat, ali se drugačije tumači. Dobijena vrednost predstavlja percentilni opseg, koji lekari upisuju u standardne krive rasta i na osnovu njih određuju gojaznost deteta.

Tanjir pravilne ishrane dece

Principe balansirane ishrane potrebno je uvoditi od prvih godina detetovog života, jer na taj način gradimo dobru osnovu za pravilan rast i razvoj mališana. Navike se u najranijim danima formiraju u porodici, dok se kasnije češće usvajaju pod uticajem okruženja, npr. škole ili vršnjaka.

Parametar balansiranog obroka predstavlja tzv. „tanjir pravilne ishrane“, koji prikazuje proporcionalan odnos svih vrsta namirnica. Prema ovim smernicama, polovinu dnevnog unosa hrane treba da čine voće i povrće, a drugu polovinu čine žitarice i proteini. Na ovaj način roditeljima je olakšano kreiraje zdravih balansiranih obroka za decu u praktičnom životu.

Balansirana ishrana dece ne znači da im treba uskraćivati namirnice koje vole da jedu. Balansirana ishrana podrazumeva raznovrsnost, ali i umerenost u svim vrstama namirnica. Izbor hrane važan je za postizanje dobrog zdravlja u budućnosti. Zabranjujući deci da jedu određenu vrstu namirnica, možemo dovesti do kontraproduktivnih reakcija – mogu početi da odbijaju hranu koja im je neophodna za pravilan rast i razvoj. Dozvolite s vremena na vreme detetu da izabere i pojede namirnicu koju mnogo voli, ali u ograničenoj količini.

foto: Promo

Fizička aktivnost od prvog dana života

Redovna fizička aktivnost je neophodna za pravilan rast i razvoj mališana. U zavisnosti od uzrasta deteta, treba im omogućiti bavljenje različitim vrstama fizičkih aktivnosti.

Deca do godinu dana su prirodno veoma aktivni i imaju potrebu da zadovolje znatiželju koja je karakteristična za ovaj period života. Roditelji ne treba da ih sprečavaju u tome, jer na taj način mogu da utiču na njihov razvoj. Uz obezbeđenu sigurnost, bebe i malu decu treba konstantno podsticati na aktivnu igru.

Deci do pet godina potrebno je najmanje 180 minuta energične fizičke aktivnosti, koje su pravilno raspoređene tokom celog dana. preporuka stručnjaka je da deca u ovom uzrastu ne bi smela da provedu više od 60 minuta u sedećem ili ležećem položaju.

Deca i mladi školskog uzrasta treba da praktikuju više od 60 minuta aerobnih aktivnosti svakog dana i da se bave aktivnostima za jačanje mišića i kostiju minimum tri puta nedeljno. Preporuka je da deca i mladi od 6 do 17 godina ne provedu više od 120 minuta dnevno u sedentarnim položajima. Deca kroz svakodnevne aktivnosti i igru, najčešće realizuju ovaj deo preporuka, dok adolescenti mogu da se opredele za struktuirano vežbanje, npr. u teretani ili u sklopu sportskog treninga. Deca i mladi mogu da budu aktivni u različitim domenima: u školi (npr. časovi fizičkog vaspitanja, sportske sekcije, aktivan veliki odmor), tako što će koristiti aktivni transport (npr. pešačenje, upotreba bicikla ili rolera), obavljati kućne poslove (npr. rad u bašti, usisavanje), a u slobodno vreme tako što će igrati basket, baviti se aerobikom ili plesom i, naravno, redovno šetati.

Preporuke stručnjaka za prevenciju gojaznosti kod dece

  • Kod dece treba na vreme uvesti princip pravilnog kombinovanja hrane, što podrazumeva proporcionalan unos svih vrsta namirnica, ujedno im ne uskraćujući da pojedu namirnice koje vole, ali u ograničenim količinama
  • Fizička aktivnost je neophodna za pravilan rast i razvoj dece i mladih, stoga im od najranijih dana treba stvarati navike da se bave sportom. Svakodnevne aktivnosti poput igranja sa drugarima u parku ili školskom dvorištu, šetnje ili trčanja, vožnje bicikla ili rolera, uvek su dobrodošle

  • Roditelji treba da ličnim primerom pokažu deci šta je zdrav način života, kako izgleda pravilna i balansirana ishrana, ali i da uzmu učešće u raznim individualnim i/ili grupnim fizičkim aktivnostima

Kampanja Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja Republike Srbije, namenjena je informisanju i edukaciji građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Više na www.teziravnotezi.rs

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track