SEPTEMBARSKA TRPEZA: Šta preporučuju nutricionisti!
Foto: Promo

TEŽI RAVNOTEŽI

SEPTEMBARSKA TRPEZA: Šta preporučuju nutricionisti!

Zabava -

Činjenica je da postoji mnogo nesuglasica o principima pravilne ishrane među nutricionistima, ali svi oni će se složiti oko jedne stvari – balansirana i raznovrsna ishrana je, pored umeren fizičke aktivnosti, ključna za održavanje vitalnosti i zdravlja organizma.

Da bi pravilno funkcionisao, organizmu je svakodnevno potrebno preko 40 nutrijenata, što je nemoguće pronaći u jednoj vrsti namirnica. To znači da su nama na dnevnom nivou potrebne najrazličitije namirnice iz kojih ćemo zadovoljiti svoje potrebe za ovim nutrijentima.

foto: Promo

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije kažu da pravilno kombinovan obrok treba da sadrži 55 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 30 odsto masti, jer je svaka grupa namirnica značajna za naše zdravlje. Proteini su potrebni za izgradnju i obnavljanje tkiva, ugljeni hidrati su glavni izvor energije, a masti su energetske rezerve u ljudskom organizmu koje oblažu vitalne organe neophodne za sintezu hormona i apsorbciju vitamina rastvorljivih u mastima. Kada pripremate obrok, vodite se time da tanjir treba da obiluje najrazličitijim bojama, jer je to siguran znak da je pun vitamina i raznovrsnih hranljivih minerala.

Kampanja „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ima za cilj da informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Društveno-odgovorne kompanije, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj kampanje „Teži ravnoteži“ i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.

Više na: www.teziravnotezi.rs

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track