PALADIJUM VREDNIJI OD ZLATA!
Foto: Promo

PALADIJUM VREDNIJI OD ZLATA!

Zabava -

Plemeniti metal paladijum je od nedavno u centru pažnje investitora jer su podaci ukazali na strukturalni deficit ovog metala izazvanog rastućom potražnjom u industriji automobila

Ovi neočekivani i retki uslovi podstakli su rast cene paladijuma iznad nivoa od 1500 dolara za finu uncu, čime je paladijum postao skuplji od zlata. Od sredine avgusta 2018. godine, cena paladijuma je porasla za preko 80%, a samo od početka ove godine za oko 25%.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da saznaju kako da trguju cenom paladijuma ili one koji jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatnu e-brošuru "Kako pametno investirati". Brošura je prilagođena svim nivoima znanja i možete je preuzeti preko linka ispod.

Besplatnu e-brošuru "Kako pametno investirati" preuzmite ovde.

Paladijum se u automobilskoj industriji koristi za proizvodnju katalizatora koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih gasova.

Sve strože regulative radi zaštite okoline podstiču veću potrebu za ovim metalom. Potražnja za paladijumom je dostigla nove maksimume paralelno sa rastom proizvodnje katalizatora za benzin nakon „dieselgate“ skandala koji je kompromitovao kompaniju Volkswagen, nakon čega je pala potražnja za vozilima na dizel.

Prema mnogim poznavaocima, strukturalni deficit paladijuma je u 2019. godini ušao u desetu godinu, pri čemu je jedan od faktora rastućeg deficita i štrajk radnika u južnoafričkim rudnicima. S druge strane, i dalje se očekuje da će potražnja za paladijumom u Kini ostati na visokom nivou.

Besplatnu e-brošuru "Kako pametno investirati" preuzmite ovde.

Izvori: Kapital RS, Investopedia, Reuters

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track