LEKARI UPOZORAVAJU NA BOL U KIČMI! Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova ni ne zna da ih imaju
Foto: Shutterstock

LEKARI UPOZORAVAJU NA BOL U KIČMI! Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova ni ne zna da ih imaju

Zabava -

Ukoliko imate bolove u leđima koji se pogoršavaju pri stajanju i hodanju, smanjena vam je pokretljivost i savitljivost i izgledate pogrbljeno, moguće je da je došlo do oštećenja kičmenog stuba zbog smanjene gustine kostiju

Kompresivni prelomi kičmenih pršljenova su jedna od najčešćih komplikacija osteoporoze. Prelomi su u vidu mikropukotina koje vremenom postaju sve veće i izraženije, stvarajući hroničan bol koji se pojačava. Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova ni ne zna da ih imaju. Bolovi, smanjena pokretljivost i počeci deformiteta pogrešno se smatraju istegnućem mišića ili normalnim delom starenja, pa sve to otežava dijagnozu.

Zbog čega se javlja bol u kičmenom stubu?

Pod uticajem težine, bezazlenih padova pa čak i minimalnih pokreta kao što su kijanje i smejanje, na kičmenim pršljenovima nastaju mikropukotine. Vremenom, ovih pukotina je sve više, tako da pršljen ne može da izdrži teret kičmenog stuba koji nosi, i on puca, tačnije, biva smrvljen odozgo na dole. Tada se može javiti iznenadan, jak bol, koji vremenom prelazi u hroničan.

Ovako oštećeni pršljenovi vremenom dovode to toga da se kičma deformiše pod sopstvenom težinom, na kraju dovodeći do deformacije u narodu poznata kao „pogrbljena udovica“. Međutim, čak i kada osoba nema bolove i druge simptome, gubitak na visini od nekoliko centrimetara godišnje može biti siguran znak da je došlo do kompresivnih preloma.

shut
shutfoto: Shutterstock

„Važno je napomenuti da ukoliko se ne reaguje na vreme, kompresivni prelomi pršljenova mogu da uznapreduju, stvarajući probleme sa disanjem pa čak i neurološke simptome kao što su trnjenje, žmarci, oslabljena motorna i senzorna funkcija“, upozoravaju lekari.

Najbolji način da se spreče prelomi kičmenih pršljenova je ojačati kosti i poboljšati mineralnu gustinu kostiju. Kalcijum koji unosimo hranom kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, ali to je nemoguće ukoliko nema dovoljno vitamina D3. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i pomaže pri povećanju koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 doprinosi smanjenju preloma kičmenih pršljenova za čak 60 procenata.

Herbiko® K2D3 je prirodni preparat koji sadrži najoptimalniju formu vitamina K2, i ima visoku resorpciju. Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija koja doprinosi smanjenju rizika od osteoporoze, i smanjenju rizika od preloma kičmenih pršljenova.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track