IZBORU PRIĐITE VRLO OZBILJNO: Pločice za kupatilo koje će vam pričinjavati zadovoljstvo
Foto: Profimedia

IZBORU PRIĐITE VRLO OZBILJNO: Pločice za kupatilo koje će vam pričinjavati zadovoljstvo

Zabava -

Kada dođe vreme da biramo pločice znači da smo blizu završetka renoviranja ili useljenja u novi dom. Izbor pločica u mnogome doprinosi utisku koji ćemo imati o uređenju doma i treba mu prići vrlo ozbiljno.

Dobre pločice za kupatilo mogu učiniti prostor vrlo prijatim za boravak, možda čak i omiljenom prostorijom u domu. Njihov izbor je obično omiljeni posao za većinu ljudi jer se rezulat vrlo lepo vidi.

Zidne i podne pločice

Bitno je u startu razlikovati zidne pločice, koje su obično manjeg formata, i podne koje su većeg formata i debljine. Podne pločice često sadrže u sebi granitne delove koji im daju veću čvrstinu i izdržljivost. Takođe, granitne pločice su znatno toplije na dodir od keramičkih.

Kada birate pločice za kupatilo, jedno od pravila je da zidne i podne pločice treba da čine celinu. Ne moraju biti iste boje, čak ni istog sastava, ali treba da zajedno čine jednu vizuelnu celinu. Skladne pločice stvaraju ambijent koji je pogodan za dalje uređenje i kreativno izražavanje.

Kombinujte pločice

Zidovi u kupatilu ne moraju biti jednostavni i jednobojni. Mnoštvo interesantnih pločica za kupatilo koje su dostupne daju sjajnu priliku za kreativnost. Mogu se naći u različitim dimenzijama koje su pogodne za različito slaganje, kao cigle, kao haringina kost ili kao korpa od pruća. Kombinovanjem dve ili više vrsta pločica za kupatilo, naročito oko lavaboa i ogledala, mogu se dobiti vrlo interesantni efekti.

Po pravilu, pločice manjeg formata su pogodnije za kombinovanje. Dizajneri enterijera se najčešće odlučuju da kombinuju bele i svetle pločice srednjeg i manjeg formata sa užim pločicama bitno različite boje (braon, crne, bordo, teget) i tako stvore interesantan kontrast. Poslednjih godina su vrlo popularne mat pločice kvadratnog oblika, manjih dimenzija i u različitim bojama pogodnim za kombinovanje.

Ukoliko se odlučite da napravite mozaik od pločica ili da na neki drugi način akcentujete deo prostora, najbolje je da to bude deo koji direktno dobija prirodno svetlo. Ukoliko to nije moguće, možete se osloniti i na kvalitetnu rasvetu.

Moderne pločice

Moderne pločice su znatno boljeg kvaliteta, savršene teksture i boje. Poslednjih godina vrlo su popularne i mermerne pločice, kao i one sa imitacijom mermera ili drugog prirodnog kamena.

Osim imitacija prirodnog kamena mogu se naći i pločice za kupatilo koje su doslovno napravljene od prirodnog kamena. One imaju nešto višu cenu i mogu biti nešto teže za održavanje.

Dizajnirane su tako da se svaki zid sa pločicama posmatra kao zaseban arhitektonski element. Moderne pločice se najbolje uklapaju sa kupatilskim nameštajem u minimalističkom stilu, ali ako se radi o imitaciji prirodnog kamena (mermera), mogu biti odlična pozadina i za rustične komade.

Osim jednostavnih, minimalističkih pločica, pažnju skreću i pločice sa rustičnim dezenima koji odgovaraju trendovima sa početka XX veka. Takve pločice deluju milo i sasvim sigurno unose prijatnu energiju u toalete i kupatila.

Pločice različitih veličina

Veličina planiranih pločica za kupatilo je važan podatak. Umesto popularnih najmanjih pločica (veličine dirke na tastaturi) koriste se standardne pločice na kojima je već urađen mozaik sa sitnim površinama različitih boja. One se koriste za unošenje vizuelne dinamike u svedene ambijente, baš kao i druge slične pločice sa dezenom od različitog kamena.

Ukoliko imate dileme oko izbora pločica za kupatilo posetite sajt specijalizovan za prodaju keramike na kom vas očekuje veliki izbor pločica različitih dimenzija. Pločice za kupatilo italijanskih, španskih i turskih proizvođača su odličnog kvaliteta, a pritom su cenovno vrlo pristupačne.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track