Leto i vrućine: Da li će vas pivo zaista rashladiti?
Foto: Shutterstock

Leto i vrućine: Da li će vas pivo zaista rashladiti?

Zabava -

Tokom letnjih meseci neretko se dešava da živa u termometru dostiže i 35 podeljak, te smo svi u potrazi za načinima kako da se najbolje, ali i najbrže rashladimo. Spas često potražimo u sladoledu, ali uglavnom u hladnim pićima koja nas momentalno hidriraju. U njih spada voda, ali i pivo za koje mnogi tvrde da ih najviše osvežava jedna čaša ovog napitka. Ali, da li je zaista tako?

Studija koja je sprovedena Španiji pokazala je da voda i pivo hidriraju podjednako posmatrajući rezultate učesnika koji su 40 minuta trčali na traci, a zatim konzumirali vodu ili pivo. Studija ukazuje da pivo može odlično da hidrira organizam uz upozorenje da se to odnosi na odgovorno konzumiranje – jedna do dve čase dnevno.

promo
foto: Promo

Naučnici još nisu došli do odgovora zašto je to tako, ali se pretpostavlja da je zbog sastojka ovog pića od hmelja – vode, koja procentualno čini najveći deo piva. Ovo je prvenstveno bitno za lager piva, koja su sinonim za letnje piće, prvenstveno zbog načina proizvodnje.

Razlog tome je fermentacija koja se kod ove vrste piva vrši na nižim temperaturama te se dobija piće čiste arome, čija će jedna čaša osvežiti tokom letnjih dana i ugasiti žeđ. Takođe, prednost lager piva je i što se piju rashlađena na temperaturi od 4 do 7° C, a mnogi kažu da su najbolja ona prijatne arome i izbalansirane gorčine.

Zato, tokom leta ohladite čašu piva i uživajte odgovorno u njegovom osvežavajućem ukusu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track