Film "Svjetla Sarajeva" osvojio nagradu publike u Los Angelesu
Foto: Promo/Press

Film "Svjetla Sarajeva" osvojio nagradu publike u Los Angelesu

Zabava -

Dodjelom nagrada u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje osvojio je "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu. U konkurenciji dokumentarnih filmova iz više od 20 zemalja, američka publika je imala priliku glasati ocjenama od 1 do 5. Film "Svjetla Sarajeva" dobio je ocjenu nevjerojatnih 4.8.

“Mi nikada nismo bili odlikaši. Film je rađen za raju, tako da mi je nagrada publike jako draga. Interesantno je da je i internacionalna publika prepoznala sarkazam i šarm jednog prkosnog grada kao što je Sarajevo. Možda i ne kontaju u potpunosti Sejine pjesme, ali sam siguran da su prepoznali autentičnost“, izjavio je Srđan Perkić.

Zabranjeno Pušenje
foto: Promo/Press

Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentikinja filma je rekla: "Ovo je prekrasna vijest i jako sam ponosna na moj tim. Film je zabilježio jedan divan historijski trenutak, jedan fragment života svih nas i benda Zabranjeno pušenje na najiskreniji način."

Sabrina Beširević, izvršna producentkinja je izjavila: "Natjecali smo se na četiri festivala, a nagrađeni smo na tri. Ovo mi je najdraža nagrada zato što je dobivena glasanjem vrlo zahtjevne publike na ovako značajnom festivalu."

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije, u sklopu SEEfesta, Filmskog festivala Jugoistočne Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje. SEEfest je projekt fondacije ELMA za evropske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu različitost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Evrope publici u SAD-u.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track