POVODOM DANA ŽENA – JEDINSTVEN POKLON BUDUĆIM PRAVNICAMA I ADVOKATICAMA
Foto: Privatna arhiva M. Dakić

POVODOM DANA ŽENA – JEDINSTVEN POKLON BUDUĆIM PRAVNICAMA I ADVOKATICAMA

Zabava -

Monodrama koja je tokom prva dva meseca ove godine obeležila pozorišni život Beograda

Sinoć u Bitef teatru, po deseti put, izvedena je monodrama “Prima facie”. Nakon premijere, održane krajem januara, beogradska publika je imala prilike da vidi pozorišni svetski hit i u Bitef Teatru, svega šest meseci nakon brodvejskog izvođenja. Tim povodom, Modna kuća LUNA je učinila nesvakidašnji gest povodom predstojećeg praznika, Dana žena, pa je shodno svom društveno-odgovornom poslovanju i sloganu "Snaga ženstvenosti", ova Modna kompanija kupila ulaznice za poslednje februarsko izvođenje monodrame “Prima facie” i donirala ih studentkinjama četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu, kao i njihovim profesorkama i asistentkinjama.

O odluci da povodom predstojećeg međunarodnog praznika, Dana žena, studentkinje prava, njihove profesorke i asistentkinje – umesto cvetom - obraduje ulaznicama za pozorišnu predstavu „PRIMA FACIE” – Biljana Jovanović, direktorka Modne kuće „LUNA“ je izjavila:

- Reč je o pozorišnoj predstavi koja opominje, ali koja istovremeno ima moć da kroz praksu budućih pravnika promeni ugao gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja žena. “Prima facie” nije predstava koja osuđuje, već koja ukazuje na moguće i neophodne promene. Otuda sam odlučila da Modna kuća „LUNA“, koja se bavi proizvodnjom ženske konfekcije, ode korak dalje u posvećenosti ženskoj populaciji i da ulaznice za ovu monodramu pokloni studentkinjama četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu, kao i njihovim profesorkama i asistentkinjama. Ovakvim poklonom povodom Dana žena želela sam da ih ohrabrim i da podržim borbeno pravdoljublje u njihovom budućem privatnom i profesionalnom životu, - kazala je Biljana Jovanović.

Inače, ovaj alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzi Miler, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, - kako stoji u najavi za predstavu na sajtu Bitef teatra - premijerno je prikazan u Australiji, 2019. godine, i to pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

Bitef teatar
foto: Privatna arhiva M. Dakić

Komad koji veoma angažovano, iz ugla pravosuđa, tretira problem seksualnog zlostavljanja itekako je uzburkao javnost, a nagrađen je i u Njujorku za brodvejsko izvođenje, i za londonsko izvođenje na Vestendu. Misija ove monodrame je da pokrene na razmišljanje i opštu i kompetentnu javnost: žrtve zlostavljanja, aktuelne i potencijalne počinioce, „kreatore“ legislative, advokate, sudije, porotu... - da rade na preinačenju običajnog prava po kojem deo krivice uvek snosi i žrtva, kao i na promeni zakona prema kojem je žena koja je pretrpela seksualno zlostavljanje najčešće svoj jedini svedok zbog čega podnosi ispitivanja koja su ponižavajuća bezmalo koliko i sam čin nasilja koji je podnela.

Profesorke i asistentkinje Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta nakon izvođenja monodrame “Prima facie” sa glumicom Mašom Dakić (deveta s leva)
Profesorke i asistentkinje Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta nakon izvođenja monodrame “Prima facie” sa glumicom Mašom Dakić (deveta s leva)foto: Privatna arhiva M. Dakić

Samo šest meseci posle Brodveja, ova se predstava igra u Beogradu. To je veliki uspeh Bitef teatra i srpske glumice Maše Dakić koja je, zahvaljujući svojoj reputaciji i inicijativi dobila autorska prava, koja je predstavu producirala i koja ovu monodramu i glumački iznosi pred gledaoce. Ili, kako je to rekla Biljana Jovanović, inače dobitnica svih vodećih nacionalnih nagrada u domenu privatnog preduzetništva:

- Snaga žene je u ženstvensti, ali, pre svega, u našoj ženskoj uzajamnosti. U zemlji u kojoj je svaka treća žena pretrpela seksualno zlostavljanje, ovakva monodrama je lektira, a donacija koju sam učinila predstavlja samo jedan od mnogo dokaza da možemo i moramo biti angažovanije. Jer, nažalost, nije svaka treća žena u Srbiji bila seksualno napadnuta. Više ih je. Statistike dokazuju da se češće dešava da žrtve zlostavljanja ne prijavljuju počinioca. Otuda me je na donaciju karata potakla završna rečenica monodrame, kada glumica Maša Dakić kaže: „Pogledaj levo, pogledaj desno ... – mrak.“ Pa hajde da taj mrak zajednički razgrnemo.

G. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track