BRKIĆI ŠAMPIONI: Najbrža porodica

Decenijama podižu pehare

BRKIĆI ŠAMPIONI: Najbrža porodica

Auto -
Život je trka: Počeo je Čedomir Brkić, a nasledili ga sinovi Miloš, osvajač Zlatne kacige, i mlađi Uroš. Majstori su za vožnju, ali i za mehaniku

Trofejna porodica!Čedomir Brkić, najtrofejniji srpski vozač, ne zna tačno koliko ima titula. Prvi put bio je šampion stare Jugoslavije. Te 1987. podigao je prvi šampionski pehar, a iste godine dobio je sina Miloša. Zajedno s još jednim automobilistom iz porodice - Urošem, Brkići su daleko najtrofejnija srpska porodica!Protekle godine Miloš je osvojio treću uzastopnu titulu u klasi 2000 N na brdskim stazama, pa mu je uručena i Zlatna kaciga. Iza najbržeg „projekta“ stoji otac Čedomir.- Moj sada pokojni otac bio je mehaničar i ja sam uvek bio blizu automobila. Vozio sam studentske relije, a posle vojske 1985. godine vratio sam se u trkački automobil tima Jugoauto, u kojem sam bio vozač i tehničko lice. Već 1987. postao sam prvak Jugoslavije u najjačoj klasi. To je ta „jugo“, odnosno nacionalna klasa. Zapravo, desilo se da sam ja postavio tu klasu - gasio se „fića“, a nastavljao je „jugo“ - seća se Čedomir. Usledile su dve decenije pune šampionskih trofeja. Sve do 2006, kada se Čedomir povukao. Na redu su bili Miloš i Uroš.Već sa 16 Miloš je počeo da sprema svoj „jugo“.- Maštao sam kako vozim, u školi sam crtao automobile. Kad se ukazala mogućnost, od nule sam „spakovao“ svoj trkači auto, a tata mi je pomogao savetima - kaže Miloš, sada vlasnik zlatne kacige.Otac Čedomir ih naterao da krenu od nule.- To je bio uslov da bi počeli da voze. Smatrao sam da će, ako sami sastave auto, više ceniti mašinu, ali i bolje voziti. Upravo je prednost Mihaela Šumahera bila ta što je najbolje poznavao automobil - savetuje Čedomir. Uroš je imao utabanu stazu, a ove godine seda u „jugo“.- Ako postoji strah, onda nema rezultata. To smo prevazišli odavno. Ponekad ima straha u krivinama jer tada automobil može da se prevrne, što je opasno. Srećom, to nam se nije dešavalo. Adrenalin je prisutan, ali samo u funkciji postizanja što boljeg rezultata - kaže Uroš.

Miloš, Čedomir i Uroš Brkić
Miloš, Čedomir i Uroš Brkić

Brkići sa kumom Veskom Prlainovićem na uručenju nagrada
Brkići sa kumom Veskom Prlainovićem na uručenju nagrada

Poštuju propisePROTIV NASILNIČKE VOŽNJEČedomir, Miloš i Uroš su protivnici nasilničke vožnje.- Sve što imamo da primenimo za volanom to radimo na trkačkoj stazi. U gradu se trudimo da poštujemo propise. A tu je i majka da nas obuzdava - ističe Uroš Brkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track