AUDI: Pametni sistem dođe, vidi, parkira se
Foto: Audi

Sam pronalazi mesto za parkiranje

AUDI: Pametni sistem dođe, vidi, parkira se

Auto -

Potom kompjuter obrađuje te podatke i na osnovu njih šalje potrebne informacije sistemu upravljanja i pogonu. Sve to obavlja se u hodu, a automobil se kreće ulicama bez vozača

Autonomna vožnja je u punoj fazi razvoja, pa je pitanje godine kad će se vozači udobno smestiti u svoja vozila i prepustiti svom četvorotočkašu da obavi ostatak posla. U međuvremenu je „Audi“ na pragu da popuni još jednu kariku, potpuno autonomno parkiranje.

Nemački stručnjaci su u fazi ispitivanja makete „audija Q2“ u razmeri 1:8, koja je opremljena tehnologijom koja omogućava da bez vozača pronađe mesto za parkiranje i potom se samostalno parkira. Veštačka inteligencija u ovom konceptu razvijena je pomoću para mono-kamera, ultrazvučnih senzora i kompjutera. Naime, po jedna kamera pokriva prednju i zadnju sferu i zajedno sa senzorima skeniraju okruženje automobila. Potom kompjuter obrađuje te podatke i na osnovu njih šalje potrebne informacije sistemu upravljanja i pogonu. Sve to obavlja se u hodu, a automobil se kreće ulicama bez vozača.

Kako navode iz „Audija“, sistem je sposoban da uči i da s vremenom strategiju traženja parking mesta dovede do savršenstva, rešavajući sve komplikovanije situacije. Najavljeno je da će se takva tehnologija prvo naći u luksuznom A8 naredne generacije tokom 2017.A. S. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track