Najnovije vesti

Kako da izvučete auto zaglavljen u snegu: Svaki vozač mora da zna!
Foto: Thinkstock

KORISNA UPUTSTVA

Kako da izvučete auto zaglavljen u snegu: Svaki vozač mora da zna!

Auto
00:00h

Za početak, obavezno stavite trougao kako bi vas ostali vozači uočili na vreme

Jedna od noćnih mora svakog vozača je zaglaviti se u snegu. Ali i za to postoji rešenje, prenosi Stil.Najbitnije je ne paničiti bez obzira u kakvom se nevremenu nalazite. Ostanite pribrani i sledite ova uputstva ako ne možete da se izvučete iz snega:Nemojte da vrtite gume u snegu i dajete veliki gas. Tako možete još više da se zakopate u sneg. Umesto toga, ubacite u najnižu brzinu i polako pokušajte da se pomerate napred-nazad dok ne pređete snežne prepreke oko sebe. Ako to ne uspe, pospite malo soli po gumama i oko njih, koje bi trebalo da držite u svojoj kutiji za hitne situacije u kolima.

Sredstva za odmrzavanje ili pranje stakla takođe mogu da pomognu kako bi otopila sneg oko guma, ali ona se savetuju tek kada ništa drugo ne uspe. Pozovite službu za hitne intervencije ako je reč o hitnoj situaciji ili ako se ne osećate sigurno. Oni će vas spojiti sa službom koja vam može pomoći ili vas posavetovati šta možete da uradite.Ako nije reč o hitnom slučaju i ne uspevate nikako da se izvučete, pozovite šlep službu koja će vas izvući iz snega. Stavite trougao da bi vas drugi vozači primetili na vreme, piše 24sata.hr. Očistite sav sneg i led sa auspuha kako gasovi ne bi ulazili u auto. Ostanite u autu dok pomoć ne stigne. Ugasite motor i palite ga svakih 10 minuta kako biste zadržali toplotu i malo ugrejali i sebe i auto.

Hodanje po dubokom snegu ili snežnoj oluji nije pametno jer time rizikujete da se izgubite, smrznete ili da vas udari drugi vozač koji vas zbog vremenskih uslova neće uočiti na vreme.Pre puta po snežnom nevremenu dobro je proveriti stanje vašeg auta i šta sve imate u kutiji za hitne situacije.Zato zimi obavezno uradite sledeće:- Proverite pritisak u gumama- Proverite sve tečnosti u autu i napunite ih ako neke nemate dovoljno- Napunite gepek tečnošću za prozore sa zaštitom od smrzavanja- Proverite brisače - zamenite gumice na njima ako su pukle, napukle ili otpadaju sa brisača.

U kutiji za hitne situacije zimi je dobro držati u autu:- Ručni strugač stakla- Malu metlu- Ručnu bateriju- Konopac- So za posipanje ili pesak- Lance za gume- Vodu, grickalice- Dodatne rukavice, šal i kapu- Šibice- Ćebe i osnovne lekove poput aspirina ili brufenaAko živite u mestima u kojima sneg zimi obilno pada, lopata je koristan dodatak ovoj listi.Pročitajte još na portalu Stil:Kako se izvući iz automobila koji tone: Ova 3 koraka će vam spasti život! (VIDEO)Kad pas hoće da vas napadne: Kako da se spasite i prođete bez ujeda!2 miliona ljudi je već probalo: Stavite ovo u čizme i više vam nikad neće biti hladno! (VIDEO)Plaćaju suvim zlatom za spavanje na snežnom krevetu: Ledeni hotel, atrakcija koja se pamti! (FOTO)Stručnjaci sa Instituta Batut: Kako da sačuvate zdravlje tokom ekstremne hladnoće!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...