ASFALT PONOVO GORI: Prva, ali mrtva trka za pobednika prvog ovogodišnjeg Srpskog drift šampionata! ČAČANI U TRANSU ispratili paklene vozače!
Foto: Milos Milovanović

prva trka SDC šampionata

ASFALT PONOVO GORI: Prva, ali mrtva trka za pobednika prvog ovogodišnjeg Srpskog drift šampionata! ČAČANI U TRANSU ispratili paklene vozače!

Auto -

Najžešći i nabolji automobilski spektakl održan je u Čačku, gde je upriličena prva trka ovogodišnjeg Srpskog drift šampionata (SDC)! Grmljavina i urlanje motora i pneumatika su ove godine privukli hiljade posetilaca iz Čačka i Šumadije.

Čačak je dočekao drift trke po deseti, jubilarni put. Uz domaće učestvovali su i strani drifteri Dario Foler i Rade Kosanović iz Hrvatske, Silvio Gotsev iz Bugarske i Radu Vaduva iz Rumunije.

Trenutno u Srbiji ima skoro 30 drift vozača, ali je na prvoj trci učestvovalo dvadestak. Broj vozača u regionu opada ali kod nas je zahvaljujući pažnji medija i interesovanju publike u porastu.

drift

Ono što je neophodno posedovati za ovu vrstu auto-trka je kvalitetan auto sa snažnim motorom, koji ima zadnji pogon. Drift je atraktivna, sportska disciplina i iz u godine u godinu, privlači pažnju i stiče svoju vernu publiku.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

Na prvoj trci SDC šampionata kvalifikacije nisu vozili svi prijavljeni vozači. Zbog kvara na automobilu u petak se za Beograd vratio Sava Vidaković. Takođe, kvar na autu sprečio je Savu Franovića i Gorana Burmudžiju da nastupe u kvalifikacijama. Novina je da se od ove godine voze po dve kvalifikacione vožnje umesto tri kako je bilo ranije. Nakon kvalifikacija najbolji su bili: Nikola Ilić, Miloš Đorđević i Igor Stevanović.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

U tvinovima veliku borbu imali su sedamnestogodišnji Bojan Cvetković i Nikola Stojadinović. Nakon dve vožnje bilo je nerešeno, te je nakon odlučujuće vožnje i brojnih pregledavanja snimaka od strane sudija dalje prošao Nikola Stojadinović.

Nakon toga usledile su odlične vožnje. Petar Studen je pobedio Darka Grujovića, Darko je bio siguran u vožnji ali je zbog greške u zadnjoj krivini izgubio ovaj duel.

Igor Stevanović je bio bolji od Nikole Stojadinovića a vozio je ustupljeni bmw Vida Zubića.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

Harizmatični Nikola Ilić je sa svojim nissanom koji pokreće poznati 2JZ bio ubedljiviji od Aleksandra Ljubića. Miloš Zeka Đorđević je posle velike borbe izašao kao pobednik iz duela sa Goranom Jevtićem , nakon više ponavljanja.

U borbi za treće mesto Nikola Ilić pobedio je Igora Kicka Stevanovića. Nakon ove vožnje zbog izlivanja fluida ( rashladne tečnosti) na stazu, SDC finale nije voženo i vozilo se u nedelju. U finalu su vozili aktuelni šampion Petar Studen i Miloš Zeka Đorđević koji ove sezone vozi auto koji pokreće AMG agregat.

Pobednik prve runde SDC-a je odlični Petar Studen iz Beograda. Najbolji momenat na SDC trci pripao je Goranu Jevtiću.

foto: Milos Milovanović

Drugog dana vreme je sve do kraja trke bilo naklonjeno i takmičarima i publici. Završnica je protekla u velikoj euforiji, slavlju i defileu.

Veliki broj ljubitelja drifta pored staze rasterao je oblake koji su našli iznad grada na obali Morave. Takmičenje je proteklo u odličnoj atmosferi o čemu svedoči rekordna poseta od 5.000 posetilaca.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

Među najboljih osam našli su se: Đorđević, Foler, Grujović, Studen, Vaduva, Gocev, Jevtić i Ilić.

U borbi za prvo mesto dominirao je novosađanin Nikola Ilić koji je u neizvesnom finalu pobedio klupskog kolegu Darka Grujovića iz Beograda.

Treće mesto osvojio je bugarin Silvio Gocev koji je bio bolji od vozača iz Hrvatske, Darija Folera.

Pehar za Momenat na trci pripao je novajliji, čačaninu Novici Zekavici.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

U pauzama između vožnji publiku su zabavljali vozači sa trajkovma, stanteri na moticiklima a veliki broj parkiranih tjuniranih automobila pored staze upotpunili su ovaj neverovatan vikend. Nova pravila od ove godine važe i za drift taksi a odnose se na odeću sa dugim rukavima, dugim pantalonama i zatvorenom obućom.

Sudijski tim u sastavu David Beres i Dimopoulos Anestis iz Grčke i Bane Nikolić iz Srbije bio je na visini zadatka. Od ove godine, novina je ta, da je cela staza pokrivena kamerama i da se zahvaljujući drift WAR tehnologiji sporne situacije mogu više puta pregledati a postoji i opcija usporenog snimka. Brzina se merila profesionalnim radarom.

foto: Milos Milovanović
foto: Milos Milovanović

I šta reći osim:Odlično proveden vikend. Vidimo se na sledećoj lokaciji u Valjevu na drift vikendu 22. i 23. juna a svoj dolazak na ovaj event najavili su skoro svi domaći vozači i nekoliko vozača iz regiona uz poruku: “Budi siguran-vozi bezbedno!”

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track