Najnovije vesti

NEVIN SAM, SMESTILI MI JAPANCI, ISLEĐIVALI ME 8 SATI NA DAN! Bivši šef Reno-Nisana progovorio prvi put od bekstva
Foto: EPA/Nabil Mounzer

NEVIN SAM

NEVIN SAM, SMESTILI MI JAPANCI, ISLEĐIVALI ME 8 SATI NA DAN! Bivši šef Reno-Nisana progovorio prvi put od bekstva

Auto

BEJRUT - Odbegli bivši šef alijanse Reno-Nisan Karlos Gon poručio je danas u prvom obraćanju medijima u Bejrutu, nakon što je prošlog meseca pobegao u Liban iz Japana gde ga je čekalo suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije, da te optužbe nisu istinite i da je došao da skine ljagu sa svog imena.

"Bio sam spreman da se penzionišem pre juna 2018... nažalost, prihvatio sam ponudu da nastavim integraciju dve kompanije (Renoa i Nisana). Neki od mojih japanskih prijatelja su smatrali da je jedini način da se Nisan oslobodi uticaja Renoa bio taj da se otarase mene", rekao je Gon na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je opisao svoje hapšenje u Japanu kao zaveru protiv njega, a uslove u kojima je bio u pritvoru nazvao je "farsom" protiv ljudskih prava.

"Bio sam brutalno odveden sa posla, otrgnut od posla, porodice i prijatelja", rekao je Gon dodajući da je bio ispitivan do osam sati dnevno a da nije bilo advokata, i da mu je tužilac više puta rekao da će biti "još gore ako jednostavno ne priznam".

Naveo je da nije došao da bi govorio o tome kako je napustio Japan, već o razlozima zbog kojih je pobegao.

"Ovde sam da bacim svetlo na sistem koji krši najosnovnija ljudska prava. Ovde sam da očistim svoje ime. Te optužbe nisu istinite i nikada nije trebalo da budem uhapšen... Moja nezamisliva agonija je rezultat delovanja nekolicine beskrupuloznih, osvetoljubivih pojedinaca", rekao je Gon.

Prema njegovim rečima, ovo bekstvo je bilo najteža odluka u njegovom životu. "Ali bio sam sučen sa sistemom gde je stopa osuđujućih presuda 99,4 odsto, a verujem da je taj broj daleko veći za strance", dodao je.

Naglašavajući da su optužbe protiv njega neosnovane, Gon je zapitao:" Zašto su produžili vremenski rok istrage, zašto su me ponovo uhapsili? Zašto su bili tako odlučni da me spreče da govorim i iznesem svoje činjenice? Zašto su proveli 14 meseci pokušavajući da mi razbiju duh, zabranjujući mi bilo kakav kontakt sa suprugom?".

foto: Mladen Radulović

Odgovarajući na ta pitanja, rekao je da je jedan od razloga bio taj "što su Nisanove performanse, nažalost, počele da slabe početkom 2017. godine", nakon što je on u oktobru 2016. godine odlučio da ode iz Nisana jer je potpisao ugovor sa Micibišijem u koji je prešao kao predsednik Upravnog odbora.

Takođe je otkrio da se trojni savez Reno-Nisan-Micubiši koji je, po njemu, 2017. godine bio automobilska grupacija "broj jedan", pripremala da aliansi priključi i Fijat Krajsler grupu.

"Pregovarao sam sa DŽonom Elkanom da se Fijat Krajsler pridruži. Sada više nema saveza. Alijansa je propustila jednog neizostavnog igrača - Fijat Krajsler. Neverovatno je, oni se udružuju sa Pežo-Sitroenom.  Kako možete da propustite tako ogromnu priliku da postanete dominantan igrač u industriji?", rekao je Gon.

Ponavljajući da je "nevin po svim optužbama", bivši šef Reno-Nisana je na kraju poručio da je napustio Japan jer je želeo pravdu, koja je jedini način da povrati svoj ugled.

"Ako to (pravdu) ne mogu da dobijem u Japanu, onda ću dobiti negde drugde", rekao je Gon, prenosi Rojters.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...