SADA ZNATE KO JE KRIVAC ŠTO VAŠ AUTO PREVIŠE TROŠI: Na poklopcu rezervoara otkrivena BAKTERIJA koja proždire GORIVO!
Foto: Profimedia

male napasti

SADA ZNATE KO JE KRIVAC ŠTO VAŠ AUTO PREVIŠE TROŠI: Na poklopcu rezervoara otkrivena BAKTERIJA koja proždire GORIVO!

Auto -

Život naučnika-biologa je zanimljiv jer je praktično svaki centimetar prostora ispred njih neotkriveno područje, pa uzumanjem uzoraka svašta mogu otkriti.

Na primer, nedavno su biolozi sa Instituta za integrativnu biologiju (I²SysBio) i "Darwin Bioprospecting Excellence" tima, oba sa sedištem u Valensiji u Španiji, odlučili da potraže nove uzorke, a na pamet su im pali sopstveni automobili, parkirani ispred istraživačkih laboratorija.

automobil, kola, vozač, svađa u saobraćaju
foto: Shutterstock

Uzorci su uzeti ispod poklopca rezervoara za gorivo. Nakon kraće obrade uzoraka otkriveno je nekoliko vrsta bakterija, uključujući nikad pre katalogiziranu vrstu.

Nove bakterije pokazale su se sposobnima da žive u uzorcima goriva. Takođe su bile sposobne da razgrade te uzorke tokom vremena, što bi ih moglo učiniti važnim u budućim projektima čišćenja područja kontaminiranih naftom i gorivom.

Budući da je neimenovana bakterija pronađena ispod poklopca za sipanje goriva Toyote Yaris, jedan od naučnika čak predlaže da bi vrstu trebalo nazvati Isoptericola toyotensis.

Yaris cross, tojota jaris, toyota yaris, toyota yaris cross, Toyota, Tojota, vozili smo toyota yaris, test toyota yaris, Brisel
foto: Kurir

U prošlosti su naučnici često tražili bakterije koje mogu da razgrade tvrdokorne ugljovodonike, poput dizela ili benzina, a naučniciu Valensiji dosetili su se da u potragu krenu na sopstvenom parkiralištu.

Pregledali su ukupno deset automobila, a nova vrsta je pronađena u prljavštini natopljenoj gorivom oko otvora Yarisovog rezervoara. Istraživači su potom uzgajali bakterije u laboratoriji i hranili ih dizelom, a gladne bakterije su "pojele" gorivo za dve nedelje.

zagađenje, izduvni gasovi, automobil, auspuh
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Revijahak.hr)

Bonus video:

01:09

Proleće u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja