BEOGRAĐANIN SLAVI AUDI: Prodao polovnjak koji je kupio pre godinu dana, pa zbog situacije na tržištu na njemu ZARADIO DOBRU LOVU
Foto: Shutterstock

dobar potez

BEOGRAĐANIN SLAVI AUDI: Prodao polovnjak koji je kupio pre godinu dana, pa zbog situacije na tržištu na njemu ZARADIO DOBRU LOVU

Auto -

Da polovni automobili nisu uvek loša investicija (ne računajući oldtajmere koji su gotovo uvek dobra investicija) dokazao je Beograđanin M. P. (29) koji je prošle godine kupio korišćeni Audi A5, a nedavno je uspeo da ga proda za veću sumu novca od one koju je za njega izdvojio.

Nesluteći šta će se sve dešavati na tržištu i da će cene polovnih automobila ove godine porasti za čak 20 posto na već postojeća poskupljenja, M. P. je pazario ovog luksuznog Nemca. Sticajem okolnosti odlučio je da proda Audi, a zbog poskupljenja na tržištu na njemu je zaradio 1.400 evra.

- Polovinom prošle godine kupio sam Audi A5, 2011. godište, za nešto manje od 10.000 evra, tj. da budem precizan 9.950 evra. Iz ličnih razloga sam nedavno odlučio da ga prodam i kada sam pogledao ponudu na sajtovima za oglašavanje polovnih automobila imao sam šta da vidim. Isti taj auto sada se prodaje za oko 12.000 evra - priča Beograđanin.

Audi
foto: Shutterstock

Kada je video situaciju na tržištu automobila, rešio je da odmah proda Audi, a kupca je našao već posle nekoliko dana.

- Posle par dana sam ga bez puno cenkanja prodao za 11.700 evra. S obzirom da je auto izvorno bio u dobrom stanju, i da sam u njega uložio samo 40-ak hiljada na registraciju i mali servis, ispada da sam na tom polovnom automobilu zaradio oko 1.400 evra, tj. otišao sam džabe na more - zaključuje on.

U protekle dve i po godine auto-industrija se našla pod većim pritiskom nego neke druge industrijske grane. Prvo pandemija korone, potonja zagušenja u lancima snabdevanja, problemi u fabrikama za proizvodnju mikročipova, pa onda i rat u Ukrajini, smanjena proizvodnja i trgovina nekim od ključnih resursa ozbiljno su poremetili tržište novih automobila.

Pare, Novac, Rast
foto: Shutterstock

Krajnji rezultat je taj da su cene u konstantnom porastu, a da se na isporuku novog automobila po poslednjim podacima čeka i više od godinu dana.

Kako praktično novih automobila nema dovoljno da bi se zasitila potražnja na domaćem tržištu, kupci se sve više okreću tržištu polovnih automobila u potrazi za svojim novim vozilom.

Prema rečima predstavnika jednog portala za oglašavnje polovnih automobila, do pada cena polovnih automobila na našem tržištu neće doći u bliskoj budućnosti, a sledeće godine će se cene najverovatnije stabilizovati.

- Sadašnja situacija u Ukrajini ima uticaj i može samo da dodatno intenzivira postojeći disbalans ponude i potražnje polovnjaka - rekli su za Tanjug i dodali da je teško odrediti koliki je uticaj zbog krize u Ukrajini, a koliko zbog korone.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track