ČEDA BRKIĆ SPECIJALNI GOST NA BALU ŠAMPIONA NA LOVĆENU Najtrofejniji srpski automobilista predvodio skup asova kod Ivanovih korita
Foto: Vesko Šora Mitrović

ČEDA BRKIĆ SPECIJALNI GOST NA BALU ŠAMPIONA NA LOVĆENU Najtrofejniji srpski automobilista predvodio skup asova kod Ivanovih korita

Auto -

Mnogo je brdskih staza širom nekadašnje države SFR Jugoslavije bilo u kalendaru takmičenja majstora volana na četiri točka, ali je Lovćen uvek imao prestižan status. Kako nekada, tako i godinama kasnije. Više od 70 automobilista, preciznije najbržih ljudi eks Jugoslavije okupilo se kod Ivanovih korita, kako bi obeležili decenije nadmetanja na najlepšoj stazi Balkana.

Da bi mlađi čuli, a vremešni se podsetili nekadašnjih lepih vremena Mićo Kapisoda je na Ivanovima koritima organizovao „Bal šampiona“ na koji se odazvao veliki broj zvanica od Vardara pa do Triglava. Gost večeri bio je najtrofejniji srpski automobilista Čedomir Brkić, koji se podsetio velikih šampiona i trka na krivinama crnogorske planine.

- Mićo Kapsioda je najzaslužniji što smo se posle dugog niza godina okupili pre svega da se družimo, a i da evociramo uspomene na nekadašnja lagodna i divna vremena, kada smo vikende provodili na stazama kao takmičari, a između istih vredno radili. Čuveni Lovćen svakako je bio u centru pažnje, sa osvrtom na „stari“ i „novi“, tačnije na osnovu ukupne dužine staze. Pričalo se o timovima, takmičarskim spravama i malim tajnama pripremanja istih. Zatim o izboru taktike i reperima na bitnim tačkama za kočenje i tome slično, dok nismo došli do teme, ko je koliko puta pobedio na Lovćenu, jer to svakako nije mala stvar. Posle svega odlučili smo da konsultujemo godišnjake u kojima sve lepo piše, a mi smo nastavili da se veselimo i pričamo o predstojećim vremenima, kako bi unapredili sport brzina na četiri točka – rekao je Čedomir Brkić, koji je bio u ulozi domaćina celovečerenjeg programa.

Čeda Brkić
foto: Vesko Šora Mitrović

Uvidom u arhivu ustanovljeno je da Željko Bato Banićević ima više od 10 pobeda, Vitomir Susi Cvetić je 7 puta podigao pehar za prvo mesto, Milun Vesnić 6 puta, a Čedomir Brkić je 5 puta slavio na Lovćenu, a najvažnije slavlje bilo je tokom prigodnog druženja na manifestaciji „Bal šampiona“.

Sledeća prilika da se okupe stari i novi šampioni je drugi vikend marta kada će u Dubrovniku Nikša Stahor organizovati proglašenje za Centralnoevropsku zonu na brdskim stazama.

(Kurir.rs / Plumrace)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track