PUN REZERVOAR, VODA, SVEĆE, ĆEBE, OPREZAN STIL VOŽNJE... Čedomir Brkić donosi glavne savete za pripremu auta i vožnju po snegu!
Foto: RINA

PUN REZERVOAR, VODA, SVEĆE, ĆEBE, OPREZAN STIL VOŽNJE... Čedomir Brkić donosi glavne savete za pripremu auta i vožnju po snegu!

Auto -

Zimska idila za novogodišnje praznike - zvuči kao odlično rešenje da na pravi načim osetite prazničnu čaroliju.

S druge strane, svaka vožnja po zimskim uslovima, a to su često sneg i led nosi opasnost. Zato se pridržavajte glavnih saveta za zimsku vožnju, kako bi bezbedno stigli na odredište.

Čedomir Brkić, najtrofejniji srpski automobilista, savetuje na koji način voziti i spremiti se za snežne uslove, koji su najčešće na prilazima planinama.

Čitaocima Kurira, za Novu godinu poklanja ključne savete za putovanje u zimskim uslovima.

Najpre vozači moraju da znaju da, ukoliko nemaju zimsku opremu, suočavaju se s kaznama, od 20.000 dinara za fizička, odnosno do 800.000 dinara za pravna lica - upozorava Brkić. Zimske gume su najvažniji deo opreme, ali ne i jedini.

Zlatibor, sneg
foto: Z.G.

- Gume su prvo i osnovno, zimske su idealno rešenje, a one leto-zima su dobro rešenje za leto i zmu, a ujedno i najjeftinije. Napominjem da se najbolje performanse postižu sa zimskim, ali leto-zima gume zadovoljavaju sve uslove. Ukoliko dođe do nesreće, a nemate propisane pneumatike (zimske i M+S), onda vam osiguranje neće platiti štetu. Takođe, bitno je staviti nove metlice brisača, jer umeju da se istroše tokom letnjih dana, a i te kako je važna preglednost puta. Tu je i tečnost za odmagljivanje stakala, potom tečnost za vetrobransko staklo koje ne sme da bude na bazi alkohola jer alkohol pri isparenju ulazi u kabinu i može ga ošamutiti kao da je koristio alkohol u tečnom stanju - navodi Brkić i dodaje.

- Dobro je imati i neki strugač, ne zaboravite lance ako se krećete nepročišćenim putevima. Kablovi za struju su skoro obavezni. Sedite u auto, a prvih par minuta dok radi iskoristite da obrišete spoljna stakla. Ne zaboravite ni ćebe, tečnost sa vetrobran do -20 stepeni, zatim flaše pijaće vode, ašov i slično - navodi automobilista i dodaje na koji način se pripremiti.

- Poželjno je da imate skoro uvek pun rezervoar. Zimi se nikad ne zna kad možete da naletite na smet, ili na prekid saobraćaja. Tada je važno da automobil može da radi satima kako ne bi došli u situaciju da vam se prekine grejanje, ali i struja u vozilu. Takođe, ponesite sveće, jer može da zagreje auto ako vam nestane goriva - objašnjava Brkić.

Kada je reč o stilu vožnje, Brkić navodi da je po snegu neophodno smanjiti brzinu. Ako je automobil opterećen stvarima i putnicima, napumpajte gume za oddatnih 0,1 do 0,2 bara.

- Vozite sa blagim dodavanjem,. a naročito oduzimanjem gasa. Nekada je naglo oduzimanje gasa mnogo opasnije od dodavanja jer auto može da se okrene i pređe u suprotnu traku. Takođe, čim padna vidljivost, bilo da je reč o magli, ili snegu i ostalim razlozima, odmah uključite maglenke - savetuje najtrofejniji automobilista. Dodaje da nikako ne dozvolite sebi da vozite pod dejstvom alkohola, već sačekate sutrašnji dan.

Čedomir Brkić
Čedomir Brkić foto: Kurir Štampano

Čedomir Brkić čitaocima Kurira želi srećnu auto-moto godinu!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track