BOLEST BOGATIH DANAS NAPADA I SIROMAŠNE: Kako da se izborite sa gihtom
Foto: Shutterstock

oprez

BOLEST BOGATIH DANAS NAPADA I SIROMAŠNE: Kako da se izborite sa gihtom

Život -

Alkohol NE! Ovu bolest izaziva povišen nivo mokraćne kiseline, a ono što jedete i pijete je veoma važno u lečenju

Giht ili podagra je bolest u čijem lečenju je ishrana veoma bitan faktor, jer se u osnovi oboljenja nalazi poremećaj metabolizma.

Ova bolest se spominje još u Hipokratovim spisima kao najsnažnija, najupornija i najbolnija od svih zglobnih bolesti, od koje se ne umire. Najčešće pogađa koren nožnog palca, a nazivaju je još i bolest kraljeva jer je u 17. veku pogađala samo bogataše. Međutim, danas bolest ne bira, pa napada i siromašne i bogate.

foto: Shutterstock

Bolest muškaraca

Od gihta obolevaju uglavnom muškarci stariji od 40 godina, a kod žena se može javiti tek nakon menopauze. U nastanku bolesti je veoma izražen faktor nasleđa, ali i pogrešan način života, preobilna ishrana i prekomerno korišćenje alkohola. Ukoliko se na vreme ne počne s lečenjem, bolest prelazi u hronični oblik koji se karakteriše taloženjem urata u tkivima, zglobovima i zgobnim hrskavicama, otežanim radom bubrega i stvaranjem bubrežnih kamenaca, uz pojavu vidljivih deformacija na donjim ekstremitetima, naročito nožnom palcu.

Akutni i hronični

Akutni oblik karakteriše jak bol u korenu nožnog palca, koji se obično javlja noću ili pred zoru. Zglob je natečen, a koža je crvena i topla. I najlakši dodir pojačava bol. Tokom dana bol se smanji, ali je zglob i dalje natečen, a koža crvena.

Hronični giht karakteriše pojava kristala soli mokraćne kiseline u hrskavicama i šupljinama zgloba. Na mestima taloženja ovih soli obrazuju se čvorići, takozvani tofi. Kod gihta najviše trpe srce i aorta, a na bubrezima može da se razvije hronični nefritis. Kod obolelih od hroničnog gihta vremenom dolazi do deformacije na ekstremitetima, što znatno umanjuje radnu sposobnost pacijenata.

foto: Shutterstock

Laboratorijske analize su merodavne za postavljanje dijagnoze gihta. Čim posumnjate na ovo oboljenje, obavezno posetite lekara, koji će sprovesti određene analize i ustanoviti konačnu dijagnozu jer je ona od suštinskog značaja za lečenje. Prvi korak kod akutne upale je smanjiti bol, a zatim se preporučuje određena dijeta.

Hrana je lek

Ishrana je veoma važna i podrazumeva izbacivanje namirnica bogatih purinima iz jelovnika. Purina najviše ima u mesnim prerađevinama, sardinama, alkoholu, kao i u pekarskom i pivskom kvascu i njih je neophodno potpuno izbaciti.

Jednom nedeljno u manjoj količini može slanina, pileća supa, ovčetina, govedina, pastrmka, teletina...

Preporučene namirnice (t ri puta nedeljno): integralne pahuljice, piletina, karfiol, pasulj, grašak, spanać, hleb, šunka, tunjevina...

Pomalo svakog dana: mleko, jogurt, kiselo mleko, sveži kravlji sir, sve vrste korenastog povrća i sve vrste voća.

foto: Shutterstock

Iskustvo pacijenta PRVI NAPAD JE BIO STRAŠAN

- Nikada neću zaboraviti noć kada se giht uvukao u moj život! Probudio sam se iz sna i osetio neopisiv bol u palcu leve noge. Na skali bola od jedan do deset, bio 11, skoro neizdrživ. Prvo sam pomislio da sam polomio prst jer znam kako je to. Bol se pojačavao i na sam dodir pokrivača. Nisam mogao da hodam i moj život se u trenutku okrenuo - postao sam invalid - ispričao nam je Slobodan (53).

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track