ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA: Aktiviraj se u borbi protiv raka!
Foto: Marina Lopičić

Humanitarna akcija na 31. Beogradskom maratonu

ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA: Aktiviraj se u borbi protiv raka!

Život -

Na inicijativu udruženja „Progovori", a u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, ovogodišnji Beogradski maraton ima i humanitarni karakter.

U okviru edukativnog kutka Nacionalne kampanje "Rak je izlečiv", kao i na cilju kod hotela "Moskva" biće postavljene kutije u koje će svi zainteresovani moći da doniraju novac namenjen kupovini genetskih testova koji mogu da ukažu na mogućnost obolevanja od raka jajnika i dojke.

- U ovom trenutku Institut za onkologiju i radiologiju Srbije vrši testiranje na prisustvo mutacija BRCA gena kako kod zdravih žena sa porodičnom anamnezom i drugim faktorima rizika, tako i kod obolelih žena sa karcinomom jajnika i dojke. Ovi testovi mogu ukazati na mogućnost obolevanja kod zdravih osoba, a bitni su i za dalji tok terapije obolelih - ističe dr Siniša Radulović, direktor službe za naučno-istraživačku delatnost IORS.

foto: Promo

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, udruženje „Progovori" organizuje veliku edukativnu akciju na 31. Beogradskom maratonu, pod nazivom „Odustajanje nije opcija - aktiviraj se u borbi protiv raka". Promotivni kutak biće postavljen na početku Pionirskog parka, na trotoaru, preko puta Savezne skupštine, u blizini starta trke zadovoljstva.

- U našoj borbi protiv raka, u subotu će nas podržati brojna udruženja pacijenata, lekari koji se bave lečenjem malignih bolesti, predstavnici državnih i gradskih vlasti, mediji, kao i svi zainteresovani građani. U ovoj akciji smo svi zajedno, želja nam je da ujedinjeni pošaljemo poruku da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme, ali i da pružimo podršku svima koji se bore protiv raka. Organizovaćemo zajedničko fotografisanje, razgovor sa lekarima, nosićemo svi zajedno majice našeg udruženja, delićemo informativne flajere i promotivne balone naše kampanje. Ko bude u mogućnosti može da uzme učešće u trci, ali nam je i samo prisustvo na licu mesta od velikog značaja. Svi ste dobrodošli, pridružite nam se u subotu, da na simboličan način podržite najvažnije trke u našim životima - istakla je predsednica Udruženja "Progovori" Zorica Velicki.

foto: Promo

Kurir.rs, Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja