ČUVAJTE SE! Sunce u maju podmuklije i opasnije od onog u avgustu! Samo jedna oštećena ćelija može da izazove prerano starenje i rak kože!
Foto: Shutterstock

Zaštita pripremite se za boravak u prirodi

ČUVAJTE SE! Sunce u maju podmuklije i opasnije od onog u avgustu! Samo jedna oštećena ćelija može da izazove prerano starenje i rak kože!

Život -

Navikli smo da sunce u ovo vreme uglavnom bude zubato, mada ovih dana greje kao tokom leta, ali stručnjaci kažu da može biti podmuklije i opasnije od onog u avgustu. Zašto je to tako?

Ovi prvi sunčevi zraci deluju mnogo naivnije i bezazlenije, pa čovek i ne pomišlja da treba da se čuva, a drugo, posle zimskog perioda koža je potpuno nepripremljena da apsorbuje čak i manje količine ultravioletnog zračenja. Zato je važno da se podsetimo na to koliko i kako se možemo izlagati prolećnim zracima sunca pred ove praznike, kada će većina vas provesti vreme u prirodi.

Ono što svi znamo jeste da umereno izlaganje sunčevim zracima ima mnogostruk značaj. Sunce može biti od koristi za vaše psihičko zdravlje i omogućiti vašem telu da proizvede neophodni vitamin D. Vitamin D je izuzetno važan za vaše zdravlje, a najčešće unosite samo ograničene količine ovog vitamina ako ne konzumirate veće količine određene hrane kao što su neke vrste ribe. Postoje jasni dokazi da izlaganje suncu tokom odmora, posebno ako dođe do nastanka opekotina, dovodi do velikog porasta dobijanja melanoma među osobama koje imaju svetli ten i veliki broj mladeža. Može li se zdravo izlagati suncu, a opet uživati u njegovoj dobrobiti?

foto: Shutterstock

Postoji verovanje da je dvadeset minuta dnevno izlaganja suncu dovoljno za održavanje zdravlja. Ipak, ne zaboravite da je prekomerno izlaganje suncu trauma za ćelije kože. Samo jedna oštećena ćelija može da izazove prerano starenje i rak kože.

Ukoliko planirate da ceo dan provedete napolju u prirodi, obavezno nanesite kremu za sunčanje na otkrivene delove tela. Uvek imajte na umu da krema sa visokim zaštitnim faktorom neće sprečiti da dobijete preplanulu boju, već će vas zaštititi od negativnih uticaja UV zraka. Kremu obavezno nanosite najmanje pola sata pre izlaganja sunčevim zracima.

foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OTVORILA JE SKRIVENU PREGRADU KOJU IMAJU SVE VEŠ-MAŠINE: Kada vidite šta je našla, i vi ćete odmah da je otvorite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track