TEŠKA INFEKCIJA ZAHVATILA JE  NJENO TELO: Pila je mnogo VODE kako bi ozdravila, a onda se samo srušila
Foto: Shutterstock

Trovanje

TEŠKA INFEKCIJA ZAHVATILA JE NJENO TELO: Pila je mnogo VODE kako bi ozdravila, a onda se samo srušila

Život -

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na posledice unosa previše vode pošto je jedna žena u Velikoj Britaniji primljena u bolnicu zbog trovanja vodom.

Pedesetdevetogodišnja Britanka došla je u bolnicu sa simptomima infekcije urinarnog trakta, zbog čega je povećala unos vode nadajući se kako će voda izbaciti infekciju iz organizma.

Međutim, ona je vrlo brzo osetila slabost, a u bolnicu je primljena sa niskim nivoom soli u krvi, usled čega je mogla da umre.

Lekari sada preispitivaju dozvoljenu količinu vode i koliko vode je dnevno čoveku dovoljno.

"Pacijentima savetujemo da unose dosta tekućine i održavaju organizam hidriranim kada su bolesni, ali šta zapravo želimo da postignemo time? Postoje li loše strane ovog, naizgled bezazlenog saveta", pitaju se Doktorke Laura Kristin Li i Merjan Norona pošto je Britanka koja je primljena u bolnicu još nije počela da daje znak oporavka.

foto: Shutterstock

Žena je nekoliko puta povraćala, osećala se loše i imala je poteškoće sa govorom. Tokom dana je unosila i po nekoliko litara vode prema preporuci lekara.

Trovanje vodom poznato je i dokumentovano stanje i simptom je nekih drugih stanja kao što su naporne fizičke aktivnosti, kao i uzimanje droga koje izazivaju žeđ. Stanje može biti smrtonosno sa simptomima kao što su povraćanje, glavobolje, konfuzija, naticanje, koma...

Zapravo ne postoji tačna količina vode koju osoba može uneti tokom dana. Lekari savjetuju povećan unos tekućine u slučajevima dehidracije ili izmokravanja urina tamne boje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Agencije/Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track