PRENOSE SE POLNIM PUTEM: Kako se izboriti s kondilomima!
Foto: Shutterstock

ZARAZNA BOLEST

PRENOSE SE POLNIM PUTEM: Kako se izboriti s kondilomima!

Život -

Simptomi su uglavnom male roze tačkice ili plikovi koji izgledaju kao bradavice, a mogu da budu i crvene, roze ili bele fleke na koži.

Bili ste kod god ginekologa i saznali ste da imate kondilome. Čuli ste da oni mogu da izazovu čak i rak grlića materice, a o njima, zapravo, ne znate ama baš ništa.

Pomoći ćemo vam da se malo bolje upoznate sa ovom nimalo bezazlenom bolešću, da saznate kako se manifestuje, prenosi i leči.

Šta su kondilomi Kondilome (polne, genitalne bradavice) uzrokuje humani papiloma virus (HPV), koji može da bude uzročnik i raka grlića materice. Čim se bolest otkrije, trebalo bi započeti lečenje.

foto: Shutterstock

Ko je sklon obolevanju Od kondiloma obolevaju i žene i muškarci, a prenose se polnim putem. Međutim, kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. S obzirom na to da je dovoljan kontakt kože i sluznice, mogu da se prenesu i analnim i oralnim odnosom. Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, a retko u samoj vagini ili na grliću materice. Jedan od osnovnih razloga velike rasprostranjenosti infekcije je česta promena partnera i seksualni odnosi bez zaštite. Iako je cela populacija koja ima seksualne odnose u rizičnoj grupi, najčešće se pojavljuju kod mladih ljudi, između 20. i 30. godine života.

foto: Profimedia

Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, zbog toga što neko može da bude prenosilac virusa čak i ako nema vidljivih simptoma. Bolest je zbog ovog postala svetska epidemija.

Simptomi Simptomi su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi koji izgledaju kao bradavice, a mogu da budu i crvene, roze ili bele fleke na koži u genitalnom predelu - to su takozvani ravni kondilomi, koji nisu ispupčeni, a ispoljavaju se promenom boje tkiva. Oboleli može dugo da bude bez simptoma, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetićete simptome. Kondilomi se obično razvijaju iz HPV virusa onda kad je organizam najslabiji - kad ste bolesni ili kada spavate nedovoljno. Zdrava ishrana i redovan trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

Prevencija i lečenje Pri prvoj pojavi svraba ili rasta bradavica na genitalnom području morate se hitno javiti lekaru. One mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i lečenje nipošto ne treba odgađati.

Ako se ne javite na vreme, kondilomi mogu biti veliki problem. Moguće komplikacije i posledice su rak grlica materice kod žena, genitalni tumor, ali i rak penisa kod muškarca.

Iako se neki kondilomi ne vide na prvi pogled, lekar će znati kako da ih otkrije i adekvatno leči.

Prevencija uključuje korišćenje kondoma za vreme polnog odnosa. Ako se kondilomi pojave, preporučuje se potpuno izbegavanje seksa dok se oni potpuno ne uklone. Kod žena su važni redovni ginekološki pregledi. A ako ste imali kondilome, papatest se preporučuje na svakih šest meseci.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track