KAD VAS BOLI SVAKA KOST: Reuma ograničava pokrete i oštećuje zglobove!
Foto: Shuterstock

NAJSKUPLJA BOLEST NA SVETU

KAD VAS BOLI SVAKA KOST: Reuma ograničava pokrete i oštećuje zglobove!

Život -

Ovo je jedna od najskupljih bolesti na svetu jer se zbog reume godišnje otvori oko 16 miliona dana bolovanja, a polovina obolelih prevremeno odlazi u penziju

Nelagodnost i bolovi pri pokretima u mišićima, tetivama, kostima ili zglobovima neki su od najčešćih simptoma bolesti koje muče sve veći broj ljudi, a zajednički im je naziv reumatizam. U narodu popularno nazvana reuma skup je oboljenja koje ograničavaju pokrete i izazivaju bolove zahvaćenog dela tela (ruke, noge, kičma, zglobovi). Prema nekim istraživanjima, čak 40 procenata ljudi u svetu ima neku od degenerativnih bolesti zglobova i kičme, a skoro svaka druga žena i svaki šesti muškarac oboleva od nekog oblika reumatizma.

Taj podatak, upozoravaju stručnjaci, čini reumu jednom od najskupljih bolesti na svetu. Naime, zbog reumatskih bolesti godišnje se otvori 14-16 miliona dana bolovanja, a polovina reumatičara mora prevremeno da ode u penziju.

Kontrola telesne težine Iako mnogi smatraju da reumatizam pogađa isključivo stariju populaciju, simptomi te bolesti sve se češće javljaju i kod mlađih ljudi. Naime, istraživanja pokazuju da prekomerna telesna težina zajedno s pušenjem, stresom, konzumiranjem alkohola i nedovoljnom fizičkom aktivnošću čini skup faktora rizika koji povećavaju opasnost od pojave reumatizma. Zato pre nego što počne da vas "boli celo telo" preduzmite preventivne mere, od kojih su najvažnije fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i kontrola telesne težine.

Ublažavanje tegoba Medicina još nije definisala tačan uzrok pojave reumatizma, a kako se takva oboljenja ne mogu izlečiti, preporučuje se nekoliko metoda za ublažavanje tegoba - to su fizikalna terapija, analgetici (za smanjenje bolova), smanjenje opterećenja pogođenog zgloba, lagani pokreti, masaža okolnih mišića i svakodnevne lagane vežbe za razgibavanje. Na primer, iako se osobe koje imaju bolove često trude što više da miruju, to je pogrešno jer će se ukočeni zglob na taj način još više ukrutiti. Kao jedan od najstarijih postojećih načina lečenja, terapeutska masaža postiže izvrsne rezultate kod reume jer utiče na smanjenje napetosti mišića, što dovodi do opuštanja celog tela uz osećaj zadovoljstva.

Rani znaci reume Bol sa otokom ili bez njega u zglobu predstavlja znak postojanja nekog reumatskog oboljenja. Ukoliko su navedeni simptomi izrazito jaki ili traju duže od mesec dana, to je pouzdani znak reumatskog oboljenja, kada se treba obratiti reumatologu. Veoma je važno uspostaviti dijagnozu zapaljenjskih reumatskih bolesti što ranije kako bi se lekovima što pre zaustavio ili usporio proces razaranja zglobova.

Dobrobiti vežbanja Vežbanje je izuzetno korisno jer nas održava gipkim i smanjuje rizik od bolesti. Kod osoba s reumatskim problemima dobrobit od fizičke aktivnosti je izuzetna jer im omogućava da žive s manje bolova, a samim tim i samostalnije. Uz bolju pokretljivost zglobova, bolju kontrolu bola i povećanje snage mišića, vežbanjem se povećava i čvrstina kostiju. Smanjuje se rizik za osteoporozu, kontroliše telesna težina, poboljšavaju ravnoteža i koordinacija, umanjuje stres, poboljšavaju san i disanje, pa se samim tim povećava i nivo energije.

• OSOBAMA S REUMATSKIM BOLESTIMA preporučuje se da rade lagane do umerene vežbe, ali po preporuci lekara, specijaliste fizijatrije ili fizioterapeuta, u trajanju od 30 minuta dnevno, zatim aerobne vežbe u trajanju od 20 minuta, najmanje dva-tri puta nedeljno.

• VEŽBANJE POMAŽE u kontroli telesne težine, što je veoma važno svim osobama s reumatskim tegobama. Višak telesne težine znači veći pritisak na leđa, a time i na tzv. nosive zglobove: kukove, kolena, gležnjeve i stopala. Prekomerna telesna težina može da poveća pritisak na te zglobove četiri-pet puta.

• NAJBOLJE JE VEŽBATI kad vas najmanje boli, kad ste odmorni, kad ste najmanje ukočeni i kad lekovi imaju najveći učinak. Pre vežbanja preporučuje se topli tuš ili kupka kako bi se mišići opustili. Najbolje je da vežbe istezanja i jačanja mišića radite umereno više puta u toku dana. Nikad ne forsirajte zglob i ne nastavljajte s vežbom koja vam stvara bol ili jači osećaj nelagodnosti. Poštujte dvosatno pravilo - ako osećate jače bolove dva sata nakon vežbanja, sledeći put vežbajte manje.

• GODINE ne predstavljaju nikakvu prepreku za vežbanje. Istraživanja pokazuju da muškarci i žene u dobi od 65 godina i više mogu u većoj meri da poboljšaju svoju snagu i izdržljivost, da povećaju gipkost samo nekoliko nedelja od početka vežbanja.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track