AKO STE SKLONI INFEKCIJAMA ČUVAJTE SE: Zaštitite uši i uživajte u plivanju!
Foto: Shutterstock

SAVET

AKO STE SKLONI INFEKCIJAMA ČUVAJTE SE: Zaštitite uši i uživajte u plivanju!

Život -

Prolazak i zadržavanje vode u spoljašnjem slušnom kanalu, kao i topao i vlažan vazduh uzroci su koji pogoduju pojavi upale jer stvaraju idealne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i smanjuju odbrambene sposobnosti uha.

Sprečite komplikacije Postoje jednostavna pravila ponašanja koja pomažu da se upala spoljašnjeg uha izbegne ili ne produbljuje, ako se već javila. U uši nemojte gurati komade gaze ili vate jer to može znatno da iskomplikuje nalaz i kasnije lečenje. Dok plivate, poželjno je da nosite čepiće za uši koje dobro dezinfikujte pre svakog stavljanja. Neki lekari preporučuju i korišćenje sprejeva za uši koji preventivno deluju ili povećavajući kiselost jer sadrže bornu kiselinu ili maslinovo ulje koje štiti površinski sloj kože. Posle kupanja u moru ili bazenu dobro bi bilo da isperete uši mlakom vodom. Čim osetite prve simptome kao što su neprijatni pritisak i napetost u uhu, potrebno je da potražite pomoć lekara.

foto: Profimedia

Upalu uha prepoznaćete po: * Intenzivnom bolu koji se širi prema slepoočnicama i vilici * Otežavajućem žvakanju * Crvenilu, svrabu i otoku kože slušnog kanala

Ako osetite prve znake upale u vidu bola ili zapušenja, odmah prestanite sa daljim kvašenjem uha, nemojte čačkati uho i, po mogućnosti, javite se lekaru, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Šta ne smete da radite kad imate upalu Ne koristite sprej za kosu, boje za kosu, sapun i slične stvari, jer su to proizvodi koji nadražuju spoljašnji ušni kanal. Za čišćenje uha nikako ne koristite štapiće jer tako samo potiskujete ostatke cerumena (voska u ušima) prema bubnoj opni i sprečavate prirodno čišćenje ušnog kanala. Iako je svrab česta pojava kod upala spoljašnjeg uha, ne češkajte spoljašnji kanal, naročito ne oštrim predmetima ili prstima, jer se tako infekcija može utisnuti duboko u kožu i iskomplikovati lečenje. I zapamtite, pravovremeno i odgovarajuće lečenje daju dobre rezultate i pomažu da se izbegne dugotrajno lečenje i gubitak sluha, savetuju lekari.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track