MORATE JE REDOVNO KONTROLISATI: Jetra propada bez ikakvih simptoma!
Foto: Shutterstock

INTERVJU

MORATE JE REDOVNO KONTROLISATI: Jetra propada bez ikakvih simptoma!

Život -

Jetra zaboli tek ako je jako uvećana, dotle može, tiho i podmuklo, da napravi haos u organizmu. Oboljenja se najčešće otkrivaju slučajno, prilikom rutinskih kontrola

Hronično oštećenje jetre sve njene funkcije dovodi u pitanje, a kad dođe do ciroze, čitav organizam je ugrožen.

Prva vaša pomisao svakako može da bude da ciroza kod vas nikako ne može da se "zakači" jer alkohol ili ne upotrebljavate, ili ga konzumirate u ograničenim, dozvoljenim količinama. Niste u pravu: oštećenja jetre, koja nisu izazvana samo maliganima, sve njene funkcije dovode u pitanje, a kad do ciroze zaista dođe - ugrožen je čitav organizam. Zato je veoma važno na vreme postaviti tačnu dijagnozu, što nije uvek lako s obzirom na to da često nema specifičnih simptoma.

- Ako se na vreme ne prepoznaju oštećenja jetre i ne počne sa adekvatnim lečenjem, nastaje ciroza. Njen tok je najčešće vrlo dug, u proseku 5-10 godina, ali nosi brojne teške posledice. Cirozu jetre možemo da lečimo delovanjem na njene uzroke i komplikacije, ali vrlo lako mogu da se iscrpe sve opcije terapije lekovima. Tad je transplantacija jedino rešenje - upozorava čitaoce Lene prof. dr sc. med Rada Ješić Vukičević.

foto: Shutterstock

Masna jetra može da bude alkoholna (kod osoba koje zloupotrebljavaju alkohol) i nealkoholna (NASH), kod onih koji ne piju alkohol. Ako se ne leči, ovo stanje može da bude i faktor rizika u nastanku drugih bolesti.

Zašto pacijenti ne reaguju na vreme? - Samo mali broj se žali na nespecifične simptome: umor, malaksalost, tup bol pod desnim rebarnim lukom, nadimanje trbuha. Uglavnom pacijenti ove tegobe povezuju sa drugim bolestima.

Šta se dešava ako se simptomi zanemare duže vreme? - Ukoliko stanje steatoze traje duže, može da dovede do znatnog uvećanja jetre, vremenom i do uvećanja slezine. U kasnijem stadijumu dolazi do proširenja krvnih sudova u jednjaku i želucu, pojave slobodne tečnosti u trbuhu, poremećaja mentalnih funkcija i promena na skoro svim sistemima i organima.

Koji su uzroci oboljenja jetre? - To mogu da budu brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti, uzimanje nekih lekova i toksina (alkohol, kortikosteroidi, kontraceptivi), poremećaji u ishrani (gojaznost, pothranjenost), poremećaji metabolizma šećera (insulin nezavisni dijabetes melitus), bolesti pankreasa, trudnoća, hirurški zahvati na tankom crevu...

Zašto jetra postaje masna? - Najčešći uzroci obolevanja jetre su virusna oboljenja jetre, izazvana hepatitisom B i C, u stopu ih prate oštećenja izazvana alkoholom. Za njima su po učestalosti poremećaji u metabolizmu masti. Masna jetra je prava epidemija 21. veka, posledica je ne samo uzimanja alkohola nego i nepravilne ishrane, gojaznosti, poremećaja metabolizma šećera u krvi. Tu su i toksična oštećenja, izazvana lekovima, koja su sve rasprostranjenija. Slede autoimune bolesti jetre, čije je poreklo praktično nepoznato, urođene i stečene metaboličke bolesti, ali i bolesti čiji je uzrok takođe nepoznatog porekla.

foto: Shutterstock

Može li masna jetra da se izleči? - Ako se na vreme prepozna i leči, masna jetra je privremeno stanje. Specifične terapije, osim uklanjanja uzroka, nema. Često se koriste pomoćni lekovi - hepatoprotektivi, koji štite jetru.

Da li to znači da jetra zaista ima moć regeneracije? - Jetra je jedini organ koji ima sposobnost regeneracije, otklanjanjem uzroka promena. Ukoliko nije došlo do ciroze, promene se mogu povući i enzimi jetre vratiti u normalu.

Dijagnostika: od laboratorije do biopsije Za dijagnostiku bolesti jetre obično se koriste laboratorijski parametri: specifični jetrini enzimi, određivanje masti u serumu, testovi kojima se isključuju druge bolesti (virusni markeri na hepatitis A, B, C) i markeri za druge infektivne, metaboličke i autoimune bolesti. Međutim, nisu uvek dovoljni za postavljanje konačne dijagnoze. I metode poput UZ, kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance mogu da prikažu tipične pomene u jetri. Dešava se da su promene u jetri mestimične, pa je u pojedinim slučajevima neophodna i biopsija jetre. Jedino se tim pregledom sigurno dijagnostikuje masna jetra.

Najuspešnije lečenje je dobra prevencija Kako bismo prevenirali masnu jetru potrebni su uravnotežena ishrana, zdrav način života, veća fizička aktivnost, kontrola telesne težine i poremećaja masti i šećera, izbegavanje potencijalno toksičnih lekova, apstinencija od alkohola, izbegavanje rizičnog ponašanja, preventivni sistematski pregledi.

Hrana koja prija jetri Uz redukovanje kalorija, da bi jetra bila zdrava, potrebno je smanjiti prerađene namirnice, posebno one koje sadrže proste ugljene hidrate: beli hleb, testenine, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncentrovani šećer u napicima. Važno je i da se smanji unošenje masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina - margarin, puter, pavlaka, da se jela pripremaju na pari, grilu, kuvanjem, uz minimalnu količinu maslinovog ulja. Preporučuju se voće, povrće, belance, bela riba, sir od obranog mleka, piletina, ćuretina, teletina, optimalne količine vode, čajevi od mente i čička.

foto: Shutterstock

Vi pitate, lekar odgovara Postoje li alternativne metode za čišćenje jetre? - Naučna istraživanja su pokazala da su određeni antioksidansi, biljke i suplementi korisni i mogu da pomognu u regeneraciji ćelija jetre. Grejpfrut je u toj grupi jer sadrži vitamin C, koji se, uz vitamin E, smatra bitnim antioksidansom. Za "čišćenje" jetre se koriste biljke: gospin trn (sikavica, divlja artičoka), žuti šipak, maslačak, kleka, crna rotkva. Važni su i oligoelementi: selen, cink, omega 3 masne kiseline. Suplementi koji se nalaze u prodaji su testirani, ne mogu da budu štetni, ali koliko zaista pomažu ne možemo tačno da procenimo.

Da li vizuelno možemo da prepoznamo bolest? - Kliničarima je lako da prepoznaju osobe koje su došle u fazu odmaklog hroničnog oboljenja jetre. Većima ima na koži lica i vrata proširene male krvne sudove, tzv. paukolike angiome, neki žutilo beonjača, karminski obojen jezik. Kod alkoholičara je nabubrela regija parotidne žlezde, kod muškaraca se vide smanjena maljavost, otok stomaka (pojava vode u stomaku), prošireni krvni sudovi na stomaku, otok nogu.

Da li masna jetra povlači za sobom i poremećaje u ponašanju? - Vidljivi su poremećaji u ponašanju, teškoće u održavanju pažnje, smanjena moć rasuđivanja, konfuzija, tremor, depresija, u težim stanjima i koma. Prisutni su i poremećaji funkcije bubrega, srca, pluća.

(Branka Mitrović, Foto Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track