PAŽNJA, DIJABETIČARI! Ne hodajte bosi na plaži da ne dobijete INFEKCIJU!
Foto: Profimedia

VRUĆ PESAK je veoma štetan

PAŽNJA, DIJABETIČARI! Ne hodajte bosi na plaži da ne dobijete INFEKCIJU!

Život -

Za obolele od dijabetesa leto ne mora da bude noćna mora. Oni mogu da budu aktivni i da rade sve što požele uz nekoliko jednostavnih pravila.

Kad je reč o brizi stopala, tokom letnjih meseci kod njih vredi posebno pravilo - dozvoljeno je hodanje isključivo u obući kako bi se sprečile ogrebotine i rane koje nastaju ako se nosi otvorena obuća, koje kod dijabetičara veoma sporo zarastaju. Kod velikih vrućina njihova osetljiva stopala često otiču, a koža postaje suva, pa je moguće i da pukne zbog neudobnih sandala, a moguć je i nastanak žuljeva, kao i opekotine od vruće podloge ili peska na plaži. Ako je nastupilo oštećenje nerava, tzv. neuropatija, nošenje obuće je - obavezno.

Nigde bez obuće

Inače se ne preporučuje da dijabetičari hodaju bosi po plaži, kao ni u svlačionici ili na bazenima, što sprečava da rane ili posekotine dođu u dodir s bakterijama i virusima, koji kasnije mogu dovesti i do gljivičnih infekcija stopala i mnogih drugih problema s nogama.

Slana voda i hlor takođe mogu da isuše kožu, posebno onu na stopalima, a to često vodi do pucanja i - infekcije. Zato svakako treba vlažite noge laganim hidratantnim kremama, ali treba izbegavati njeno nanošenje između prstiju, jer uzrokuje dodatnu vlažnost i mogućnost razvoja gljivične infekcije. Za manje skupljanje vlage, unutrašnjost čarapa može se posuti s malo dečjeg pudera. Isto tako potrebno je naneti UV zaštitu na gornji deo stopala da na tim mestima ne biste zadobili opekotine.

Kakve cipele nositi

Odličan izbor su cipele sa zatvorenim delom kod prstiju koje su stabilne i udobne. Preporučuje se i nošenje čarapa koje se brzo suše, čak i u sandalama. Ako noge često otiču, potrebno ih je podići na nešto povišeno (jastuke, na primer). To će sprečiti probleme s cirkulacijom i održati normalnu funkciju nerava.

Redovno pregledajte stopala

U slučaju da ipak nastanu rane, previjte ih, a dok ne zacele, ne idite ni u bazen ni u more. Svake večeri pregledajte da li noge imaju posekotinu, žuljeve ili opekotine. Koristite ogledalo za pregledanje teško vidljivih mesta, kao što je dno stopala. Ako nađete bilo kakve povrede, odmah se obratite lekaru da se problem ne bi širio.

Svrab tabana i trnci su prvi simptomi

Svrab tabana, ako nema nikakvih drugih znakova na koži, može biti posledica dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenje nerava, pa je dobro, čim ga primetite, da se javite doktoru. Simptomi su trnci, žareći bol, grčevi ili osećaj kao da mravi mile u stopalima, pa takvo oštećenje nerava može smanjiti osećaj bola, toplote i hladnoće.

Izbegavajte prevruće kupke

Koža, pogotovo stopala, mora se da bude čista i ne sme biti previše (ni predugo) vlažna. Treba izbegavati prevruće kupke i tuševe.

Žuljevi mogu napraviti veliki problem

S vremenom koža obolelih od šećerne bolesti postaje suva, sklona pucanju i ljušćenju zbog manjka lučenja masnoće i smanjene vlažnosti kože na stopalima. Zato se žuljevi kod njih češće i brže razvijaju, bez obzira na na godišnju dob. Zato s njima treba biti oprezan, inače postaju vrlo tanki, pucaju i pretvaraju se u otvorene rane. Zbog razvoja infekcije može doći do gangrene, pa je potrebna je amputacija prsta, stopala ili cele noge. Oslabljena cirkulacija može da smanji sposobnost stopala da se bori protiv infekcije.

Udobna obuća je veoma važna jer preuske cipele mogu da izazovu povrede, a svakako treba voditi računa da u nju ne uđe kamenčić koji bi vas mogao nažuljati.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track