ČUVAJTE ZUBIĆE VAŠE DECE: Karijes se prenosi i deljenjem keksa!
Foto: Shutterstock

prevencija

ČUVAJTE ZUBIĆE VAŠE DECE: Karijes se prenosi i deljenjem keksa!

Život -

Mlečni zubi, iako će ispasti, veoma su važni. Osim što čuvaju mesto trajnim zubima, osiguravaju pravilan razvoj usta. Oralna higijena vrlo je važna već od nicanja prvih zubića. Zato je preporuka stomatologa da prva poseta zubaru treba biti oko prvog rođendana.

Najveći problem je što roditelji ne dođu s decom na vreme kako bi ih zubari uputili kako pravilno da im četkaju zube. Najčešće dođu tek kad se pojavi problem, pa se zubić mora popraviti. Detetu je to iskustvo, naravno, loše i stvara se strah od ponovnog dolaska. Redovni stomatološki pregledi najbolja su prevencija ranog dečjeg karijesa, jednog od najvećih zdravstvenih problema mališana.

Prevencija karijesa je zapravo vrlo jednostavna. Mališani treba da znaju da se lizalice, čaše i hrana nikad i ni sa kim ne smeju deliti... Karijes je zarazan, pa može preći s majke na dete ako ona prilikom hranjenja poliže kašičicu, ako jedu isti keks ili ako cuclu koja padne na pod "očisti" u svojim ustima. Ovako se bakterije lako prenose iz usta u usta.

Dodatni problem je što deca često uveče idu na spavanje neopranih zubića, što pogoduje nastanku karijesa. A kako bi se on sprečio, pored oralne higijene, deca bi trebalo da izbegavaju često grickanje između obroka. Dete koje stalno nešto žvaće ima konstantno visok nivo kiseline u ustima, a kad ona napadne zub, nastaje oštećenje.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track