DR IVANKO BOJIĆ ZA LENU: Kad je povišena temperatura opasna
Foto: Shutterstock

ŠTA DA RADITE KAD SE UŽARI TOPLOMETAR

DR IVANKO BOJIĆ ZA LENU: Kad je povišena temperatura opasna

Život -

Bilo da smo zdravi ili bolesni, telesna temperatura nam se menja tokom dana. Zavisi od naše životne dobi (što smo stariji sve je niža) i stanja organizma. Najniža je u ranim jutarnjim satima, najviša uveče, skočiće kad jedemo ljuto, dok vežbamo, žustro obavljamo neke aktivnosti, čak i kad lažemo, a opašće dok mirno gledamo omiljenu TV seriju, odmaramo se...

Šta nam govori, kako pravilno treba da tumačimo njene vrednosti, kada je povišena temperatura znak nekog blagog poremećaja, a kada ozbiljnog oboljenja, pitanja su koja često izazivaju nedoumice. Da reagujemo na pravi način kad toplomer očita svoje, upućuje nas prof. dr Ivanko Bojić, svetski priznati imunolog i infektolog.

foto: Privatna Arhiva

Mnogi se plaše temperature. - Tačno je da se povišena temperatura nikada ne javlja bez razloga, da u nekim slučajevima treba pod hitno reagovati, ali je tačno i da je ona lek. Povišena temperatura naš organizam brani od bolesti. Njen zadatak je da probudi imunitet u nama i zbog toga je, posebno ako se dobro podnosi, ne treba snižavati po svaku cenu.

Kad zaslužuje pažnju doktora? - Uvek kada se posumnja da je reč o težoj bolesti, treba da se ode kod lekara. Posebno treba obratiti pažnju na decu, bez obzira na to koliku temperaturu ste im izmerili jer se samo dobrim pregledom može ustanoviti da li je i koliko situacija ozbiljna i da li je u tom smislu i kako potrebno nastaviti lečenje. Deci koja su imala konvulzije, trudnicama, kao i bolesnicima s poremećenim funkcijama srca, pluća i mozga potrebno je odmah sniziti temperaturu.

KAD SE JAVITI LEKARU Kome još? - Ako se temperatura ne spusti za tri do pet dana. treba se obratiti lekaru. Isto tako, ako je odrasla osoba usled visoke temperature odsutna, ima grčeve, gubi dah. Poželjno je, svakako, da se i oni koji koriste kortikosteroide, leče citostaticima ili im je odstranjena slezina konsultuju s lekarom.

Šta najčešće uzrokuje "normalnu" povišenu temperaturu? - Javlja se uglavnom kod virusnih, bakterijskih, gljivičnih i parazitskih infekcija. Grip i upala krajnika i pluća ne mogu da prođu bez nje.

A ako se toplomer posle poboljšanja ponovo užari? - Postoji mogućnost da su se virusi i bakterije preselili, recimo, iz grla na neki organ u našem telu. Ne mora da bude ništa strašno. Dijagnoze u tom slučaju mogu da se završe vrlo brzo, lečenje nije dugotrajno ako se pravovremeno i kvalitetno deluje.

TEMPERATURA SKAČE I NA NERVNOJ BAZI Nekada su potrebne nedelje, pa i nekoliko meseci, da se pronađe pravo žarište infekcije. - Multidisciplinarno istraživanje, timski rad lekara više specijalnosti, izbor je kod onih pacijenata koji duži vremenski period imaju povišenu temperaturu, a ona najčešće iznosi od 37,5 do 38 stepeni Celzijusovih. Uglavnom su to pacijenti koji nisu preležali akutnu fazu, odnosno oni koji boluju od autoimunih bolesti, malignih oboljenja, kojima su inficirani pluća, kosti, zglobovi, sitni krvni sudovi ili su zaradili tuberkulozu, lajmsku bolest, brucelozu... Sve to mora dobro da se ispita.

foto: Shutterstock

Da li je tačno da temperatura skače i na nervnoj bazi? - Ako se isključe svi potencijalni uzroci povišene telesne temperature organskog porekla, moguće je da je reč o psihogenoj temperaturi. Obično se javlja kod zahtevnih osoba, ali i onih koje su nesigurne, potiskuju osećanja ili su non-stop pod pritiskom zbog svog zdravstvenog stanja pronalazeći stalno kod sebe simptome nepostojećih bolesti.

Ima i onih koji se nikada ne žale na temperaturu. - Ili je odlično podnose, ili im imunosistem odlično radi. Ko pazi gde se kreće, izbegava velike grupe ljudi kad nam virusi zadaju najviše udaraca ili kontakt s bolesnicima a, s druge strane, često boravi u prirodi, aktivan je, održava kondiciju i pazi na ishranu - najmanje će razmišljati o temperaturi.

TEMPERATURNA SKALA Ispod 27,8: vitalne funkcije se usporavaju, nastupa koma, bez odgovarajućeg tretmana i smrt Ispod 32,2: slabi puls, usporava se disanje, moguć gubitak svesti, ugrožene životne funkcije Ispod 35: drhtavica, koža je hladna i bleda, javlja se drhtavica, nastupa hipotermija 36,1-37,2 : NORMALNA TEMPERATURA 38: umereno povišena temperatura, najčešće izazvana infekcijama Više od 38,6: povišena temperatura, osoba gubi skoro dva litra tečnosti dnevno Više od 39: visoka temperatura, javlja se groznica Više od 41,5: ozbiljno visoka temperatura, može da vodi u delirijum, opasna po život Više od 42,2: može da izazove trajna oštećenja mozga i smrt

NAJPOUZDANIJE MERENJE Tokom bolesti temperaturu je dovoljno meriti tri puta na dan, kod odraslih na prazan želudac, a kod deteta nakon perioda mirovanja. Pušači pre merenja treba da su bez cigarete u ustima bar 20 minuta, svi ostali 30 minuta ako su pili topao ili hladan napitak, 60 min. ako su imali fizičku aktivnost i isto toliko ukoliko su se tuširali toplom vodom.

ŠTA NAM OTKRIVA TOPLOMER - Niža temperatura otkriva sporiji metabolizam - Temperaturu podiže ubrzan rad štitne žlezde - Snižavanje temperature prirodnim putem pospešuje san - Ovulacija podiže jutarnju temperaturu kod žena za 0,5 stepeni

foto: Kurir

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track