DR RAJKO HRVAČEVIĆ ZA LENU O JEDNOM OD NAJVEĆIH BOLOVA: Kad kamen krene, s dušom se rastajemo
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR RAJKO HRVAČEVIĆ ZA LENU O JEDNOM OD NAJVEĆIH BOLOVA: Kad kamen krene, s dušom se rastajemo

Život -

Previše kisela mokraća pogoduje stvaranju uratnog "građevinskog" materijala, a bazna - fosfatnim kamencima. Da do toga ne bi došlo, pazite šta jedete i pijte bar dva litra tečnosti dnevno

Kamen u bubregu često izaziva jake bolove u slabini, a velike muke počinju kada se pokrene. Mučnina, povraćanje, nagon za mokrenjem, krvavi urin i povišena temperatura prate njegovo kotrljanje niz mokraćne kanale. Ako ga se konačno rešimo, nastupa olakšanje, ali ako se na teskobnom putu zaglavi, lekar će odlučiti koji način je najbolji da se trajno eliminiše. Kako da sačuvamo bubrege i da onemogućimo da se problem ponovo javi, jer pacijenti koji su se borili s kamenom imaju i 70 odsto veći rizik od njegovog ponovnog stvaranja, za čitaoce Lene govori prof. dr sc. med. Rajko Hrvačević.

foto: Prvatna Arhiva

Zašto nas i ova muka muči? - Tačan uzrok nastanka kamenja nije poznat, ali se zna da genetska predispozicija igra važnu ulogu (30%). Postoji i čitav niz endokrino-metaboličkih oboljenja koja dovode do njihovog stvaranja, uvek u oba bubrega (10%). Naravno, do pojave peska ili kamenca dolazi i u stanju dehidratacije.

Urin menja lični opis? - Tačno. Mokraća predstavlja rastvor različitih soli i on odgovarajuće supstance drži u ravnoteži. Do taloženja soli, od čega, s vremenom, nastaje kamenje, dolazi kada se taj odnos poremeti, posebno kada se kalcijum, oksalat, cistin ili urična kiselina nalaze u mokraći u visokim koncentracijama.

Kako možete pomoći? - Pacijentu se odmah daju infuzija, lekovi protiv bolova, ponekad i antibiotici ako je bilo krvavog traga u urinu. To može da bude dovoljno da se kamenčići manji od 9 mm izbace mirnije, prirodnim putem, mokrenjem.

Ako se to ne dogodi? - Ukoliko pacijent ne izbaci kamen u roku od tri nedelje, a to je posebno teško ako je veći, pribegava se razbijanju kamena laserom ili radio-talasima. Veliko kamenje, posebno ako je grubo, ako se kao koral ukotvi u mokraćnim kanalima, uklanja se i hirurškim putem.

Može li razbijanje da se iskomplikuje? - Kod ESL tretmana mogu da se jave izmokravanje krvi (prolazna hematurija), krvni podlivi u bubregu, oko njega ili u potkožnom tkivu, infekcija mokraćnog trakta, opstrukcija mokraćnih kanala.

Kad pomaže operacija? - Kamen može da se zaglavi u mokraćovodu i skroz ga zatvori. Ako se ne reaguje na vreme, pritisak u bubregu može da poraste toliko da uništi njegov rad zauvek. Danas se ipak više rade minimalno invazivne intervencije.

Kako lakše do rešenja? - Kada su u pitanju kamenci u donjem delu mokraćnog trakta, uvode se specijalni instrumenti endoskopskim putem i direktno ih razbijaju. Kontrola usitnjavanja se radi primenom rendgena ili ultrazvuka. Bolovi se mogu javiti tokom izmokravanja sitnih delova lomljenog konkrementa.

Kako da sve to izbegnemo? - Da bi se sprečilo stvaranje kamena, potrebno je piti bar dva litra tečnosti dnevno. Ako se pije mineralna voda, treba obratiti pažnju na sastav, jer nastanku kamenca doprinosi flaširana voda bogata kalcijumom i natrijumom. Čaj od brusnice, limunada i urološki čajevi su dobrodošli. Takođe, treba se truditi da se ne odlaže nagon za mokrenjem.

Šta još savetujete? - Redukcija unosa soli je takođe veoma važna. Faktor rizika za pojavu kamena u bubrezima kod muškaraca je ishrana bogata proteinima životinjskog porekla. Izbegavajte i mnogo spanaća, zelja, oraha, zelene salate, odnosno sve namirnice u kojima se nalaze oksalati ukoliko su analize pokazale da je kamen koji ste imali od kalcijum-oksalata.

Javlja se i od fosfata. - U tom slučaju potrebno je izbegavati mleko i mlečne proizvode, ribu, žumance, a kod uratnih kamenaca iznutrice, crveno meso, pasulj, grašak, boraniju, bademe, kikiriki, pečurke.

Udarni talasi nisu za sve Pre primene udarnih talasa visoke energije koji se generišu u vantelesnom izvoru i pod kontrolom rendgena i UZ usmeravaju na kamen u bubregu ili gornji deo mokraćnog trakta, svi pacijenti moraju da prođu ultrasonografski pregled bubrega i mokraćnog trakta, intravensku urografiju, laboratorijske analize krvi i mokraće. U apsolutne kontraindikacije za izvođenje procedure ESL spadaju trudnoća, poremećaji zgrušavanja krvi, aktivne infekcije, nekontrolisani pritisak, neke anatomske abnormalnosti.

Savet plus S povećanim rizikom od pojave kamenca od kalcijum-oksalata može da se poveže konzumiranje velikih doza vitamina C, posebno onih iz soka od grejpfruta: 500 mg vitamina C dnevno gornja je granica. Dve narandže ili limun su sasvim dovoljni.

Obolevaju i deca Ne smete nikako dozvoliti da odojčad ili deca trpe i odlažu pražnjenje bešike. Ukoliko primetite da se vaša beba previše vrpolji i plače ili dete kaže da ga pecka pri mokrenju, odnosno iznenada počne i noću da piški ili pokvasi krevet, obavezno proverite urin i urinokulturu. Tako ćete sačuvati mališanove bubrege.

Šta je delotvorno? - čaj od uve - čaj od korena celera, peršuna - čaj od peteljki višnje i trešnje - čaj od brusnice - čaj od kukuruzne svile - čaj od listova i pupoljka breze - limunov sok - maslinovo ulje - napitak od prosa

Kratka biografija Leninog lekara

Prof. dr sc. med. Rajko Hrvačević redovni je profesor interne medicine na VMA u Beogradu i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, potpredsednik sekcije za transplantaciju Srpskog lekarskog društva, član Evropskog udruženja za dijalizu i transplantaciju (EDTA), član Internacionalnog udruženja nefrologa.

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track