NEMA KO NE PIJE SODU BIKARBONU SA VODOM KAD IMA GORUŠICU: Lekari sad upozoravaju zašto NIKAKO ne smete to da radite!
Foto: Profimedia

NAUČILI SMO SVE POGREŠNO

NEMA KO NE PIJE SODU BIKARBONU SA VODOM KAD IMA GORUŠICU: Lekari sad upozoravaju zašto NIKAKO ne smete to da radite!

Život -

Gorušicu mogu da prate učestalo podrigivanje, osećaj mučnine i nadutosti posle jela te nelagoda i bol u gornjem stomaku. Neugodan osećaj može da potraje od nekoliko minuta do nekoliko sati, a uzrok je najčešće povezan s prehrambenim navikama, kaže gastroenterolog-hepatolog prof. dr. sc. Duško Kardum iz KB-a Dubrava.

Okidači za gorušicu mogu biti premasna i prejako začinjena hrana, kofein (posebno ujutro, na prazan želudac), konzervirana hrana, citrusi, gazirana pića, alkohol, sve prženo i jaki ukusi, među ostalim i pepermint, pa je prvi korak u prevenciji dijeta.

foto: Profimedia

Ukratko, napadaji gorušici mogu da se spreči i izbacivanjem prejako začinjene hrane, pre svega previše ljutih ili kiselih ukusa i premasne hrane.

"Gorušica se često javlja i kao reakcija na prevruću hranu ili previše rashlađene napitke, pa ih svakako izbegavajte", ističe sugovornik.

Kod nekih ljudi okidač može da bude jutarnja kafa, pogotovo na prazan želudac, pa je radije pijte uz doručak ili nakon njega. Navika da ništa ne jedete tokom celog dana pa jedemo naveče takođe izaziva gorušicu i tu naviku treba da izbegavamo.

Olakšanje iz šoljice

Umesto toga, prehranu treba organizovati u više manjih obroka, s tim da zadnji veći obrok, večeru, treba pojesti najkasnije oko 18 sati, kako u krevet ne biste išli sa pretrpanim želucem. Takođe, ne jedite barem sat vremena pre vežbanja, čak i ako ćete se baviti jogom ili plesom, jer svaki pritisak na pun želudac može da izazove gorušicu. U prehranu treba uvrstiti namirnice koje neutralizuju želudačnu kiselinu, kao što su banane, avokado, smokve, kivi, grožđe, kruške, ananas, zatim masline, šangarepa, pečurke, mahune, zelena salata, grašak, spanać, heljda, jaja i riba.

Kod povremenih i blagih žgaravica, čim se pojavi osećaj pečenja, popijte čašu vode, koja će ublažiti kiselinu.

Korisni mogu biti i čajevi sljeza i lana jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i delomično neutralizuje delovanje želučane kiseline, ističe dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoaromaterapeutkinja.

foto: Shutterstock

Dodaje kako svaki dan treba da se popije od pola litre do litru čaja od tih biljaka. Uz čaj, tokom tri meseca može pomoći i redovito korištenje biljnih kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, dodaje dr. Krajina Pokupec.

Iako se u narodnoj predaji često preporučuje čaša vode u kojoj ste rastopi kašičica sode bikarbone, to nije najbolje rešenje.

- Kašičica sode bikarbone rastopljena u vodi može biti rešenje jednom ili dvaput kad nemate pri ruci lek, ali se ne preporučuje da se uzima umesto leka. Naime, ona kod napada gorušica može da neutralizuje kiselinu u želucu i rešiti problem, ali ako se često unosi, menja i bazni status u želucu, što nije dobro i može da poremeti apsorpciju hranjivih tvari i lekova - upozorava prof. dr Kardum.

Hrana i pića koja potiču žgaravicu Pržena hrana

Gazirana pića

Ljuti začini

foto: Shutterstock

Alkohol Pepermint Citrusi

Kafa

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track