DR ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ O IMPOTENCIJI: Priznajte problem i imaćete super seks!
Foto: Profimedia

BEZ STRAHA

DR ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ O IMPOTENCIJI: Priznajte problem i imaćete super seks!

Život -

Disfunkcionalna erekcija muškaraca nije više tabu tema. Pobedite stid i javite se lekaru, zahvaljujući napretku medicine efikasno se leči

Gotovo 90 odsto muškaraca u Srbiji i pre tridesete godine barem jednom primeti simptome erektilne disfunkcije, ali samo petnaestak odsto potraži pomoć stručnjaka. Jači pol i danas, iako je 21. vek, izbegava da priča o polnoj nemoći. Treba da znaju da ukoliko naiđu na problem, brzo mogu adekvatno da ga reše - normalan seks i posle sedamdesete postaje uobičajena stvar, poručuje prof. dr sc. Aleksandar Milošević, naš ugledni urolog i seksolog.

foto: Privatna Arhiva

KOGA POGAĐA - Impotencija najčešće pogađa muškarce pod stresom, a lečenje zavisi od oba partnera. Zato se, pored urologa i psihijatra, u terapiju uključuju i endokrinolozi i ginekolozi, s obzirom na to da uzroci erektilne disfunkcije mogu da budu višestruki.

Čime kreće ispitivanje? - Dijagnostika je kompleksna, obuhvata anamnezu i specifične preglede penisa. Prvo moramo da isključimo organsko oboljenje, koje za posledicu može da ima polnu nemoć.

Koliko utiču hronične bolesti? - Kod starijih muškaraca impotencija je najčešće rezultat drugih bolesti. U pitanju su ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, neurološka oboljenja, dijabetes, ali i pušenje.

A kod mlađih? - Mlađe u krevetu najčešće blokira strah od neuspeha. To je najveći neprijatelj kvalitetnih seksualnih odnosa. Naravno, psihološki faktor je prisutan u svim generacijama: ne postoji organska impotencija koja nema psihičku nadgradnju. Jer ako, recimo, postoji problem s veličinom penisa ili smanjenjem priliva krvi u penis, vrlo brzo se javlja i strah od nemoći.

Šta upućuje na psihu? - Za razliku od organske impotencije, psihogena seksualna nemoć se manifestuje noćnim erekcijama, sličnim onima pre pojave erektilne disfunkcije.

TREBA NAĆI UZROK I DATI PRECIZNU DIJAGNOZU

Kako se leči? - Precizna dijagnoza mora da se utvrdi, a lekovi se prepisuju pacijentima kod kojih je takva terapija moguća. Vazoaktivne injekcije olakšavaju erekciju jer utiču na širenje krvnih sudova u penisu, a sredstva za razbijanje psihičke blokade onima koji su depresivni, osećaju strah i pod velikim su stresom.

Mnogi kupuju lekove na crno. - Svi lekovi i preparati koje preporuči doktor su pouzdani. Nažalost, naši ljudi zaobilaze stručnjake, sramota ih je, leče se preko interneta, nabavljaju lekove na crno. Korisnika falsifikovanih lekova je mnogo, dokazano je da je čak 62 odsto medikamenata kupljenih onlajn lažno. Još su opasniji oni koji se nude na ulici, predstavljaju veliki rizik za zdravlje.

Ko ne sme da pije lekove? - Kontraindikacije za primenu lekova su nestabilna angina pektoris, upotreba kardiotonika, preležani infarkt srčanog mišića, moždani udar unutar šest meseci, teži poremećaji bubrežnih ili jetrene funkcije.

POMAŽE LI OPERACIJA

Kad se radi operacija? - Nedostaci kod mlađih mogu da se otklone mikrohirurškom intervencijom - revaskularizacijom, a kod starijih pacijenata se ugrađuju penilne proteze, tzv. silikonska armatura, kada se proceni da je tkivo penisa izgubilo elastičnost. I jednima i drugima to omogućava da nastave s normalnim seksualnim životom i budu aktivni i u poznim godinama.

Da li su intervencije bolne? - Muškarci ne treba da se plaše. To je jednodnevna hirurgija, nakon dva dana mogu da se vrate svojim obavezama i idu na posao.

PAŽLJIVO TOKOM ODNOSA! Problemi s erekcijom se javljaju i kao posledica povreda do kojih dolazi za vreme seksualnog odnosa. Promenite položaj ili ritam ako osetite bilo kakvu neprijatnost, koristite lubrikante ukoliko je potrebno - ovlaživač nanestite direktno na klitoris ili na kondom.

SAVET PLUS REDOVNE VEŽBE - plivanje, trčanje i sve aerobne vežbe se preporučuju, izbegavati sedenje i duge vožnje biciklom PROVERA PRITISKA I HOLESTEROLA - bar jednom godišnje jer povišeni vode u erektilnu disfunkciju MEDITERANSKA ISHRANA - upotreba maslinovog ulja doprinosi boljem seksualnom životu; gojaznost nosi rizik od dijabetesa tipa 2 i oštećenja nerva u penisu STOP ALKOHOLU - čaša vina nije opasna, preterivanje umanjuje "performanse" u krevetu STOP PUŠENJU - oštećuje krvne sudove i otežava protok krvi u penisu STRES - uradite sve što možete da umanjite tenzije, adrenalin dovodi do skupljanja krvnih sudova

PROVERITE OPŠTE ZDRAVLJE Nivo testosterona je već posle 40. svake godine niži za oko 1,3%, rapidno opada nakon 50. Na pad hormona ukazuju kardiovaskularne bolesti, slabljenje libida, "meka" erekcija, smanjena izdržljivost, promene raspoloženja, teškoće u donošenju odluka. I gojazni imaju niži nivo muškog hormona, kao i oni koji pate od apneje (prekid disanja u snu). Zato je važno da se, pre uvođenja terapije, proveri opšte zdravstveno stanje pacijenta.

(Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track