VELIKI MEDICINSKI NAPREDAK: Otkriven lek za alergiju na kikiriki!
Foto: Profimedija

bravo!

VELIKI MEDICINSKI NAPREDAK: Otkriven lek za alergiju na kikiriki!

Život -

Grupa naučnika iz SAD i Velike Britanije napravila je kapsulu AR101, koja ublažava simptome jedne od najsmrtonosnijih alergija na svetu

Alergija na kikiriki jedna je od najsmrtonosnijih alergija na svetu, a lekari iz SAD i Velike Britanije veruju da su otkrili lek koji će pomoći ljudima, a posebno deci, da žive sa ovim zdravstvenim problemom.

Nakon kliničkih ispitivanja, očekuje se da lek AR101 protiv alergije na kikiriki stigne na tržište već sledeće godine.

Doze

Kako se navodi u naučnom radu objavljenom u časopisu Nju Ingland džornal ov medisin, ispitivanje leka u tri faze pokazalo je da AR101, koji snabdeva telo alergičnih osoba određenim dozama proteina kikirikija koje telo može da svari a da ne dođe do anafilaktičkog šoka, pomaže alergičnima, pa im posle terapije život nije u opasnosti u slučaju da pojedu hranu s tragovima kikirikija.

BROJKE 551 osoba učestvovala je u istraživanju 496 njih imalo je između četiri i 17 godina

Međutim, najava visoke cene terapije izazvala je i ozbiljne kritike u javnosti.

- Šta god ljudi mislili, mi smo razvili medikamente koji leče alergiju, nismo samo brašno od kikirikija strpali u kapsule - rekao je dr Stiven Tilis, alergolog Univerziteta u Vašingtonu i koautor istraživanja.

Pomoć

Glavni autor istraživanja dr Brajan Vikeri, direktor programa za dečje alergije Dečje bolnice u Atlanti, kaže da ovaj lek ipak ne pruža potpuno izlečenje. - Alergije ne prestaju. Pacijenti ne mogu odjednom da jedu puter od kikirikija ili slične stvari, već samo pomaže da se simptomi alergije ublaže i da pacijenti ne budu u smrtnoj opasnosti svaki put kad pojedu hranu u kojoj ima tragova kikirikija - rekao je on.

Ima i onih koji kritikuju ovaj lek, navodeći da je reč samo o brašnu od kikirikija koje je upakovano u kapsule.

Foto/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track