TELO NE SME DA DEHIDRIRA: Crevnu virozu ublažite čajem od kamilice
Foto: Profimedia

KAD SE PROBLEMI JAVE, UZIMANJE TEČNOSTI JE IZUZETNO VAŽNO

TELO NE SME DA DEHIDRIRA: Crevnu virozu ublažite čajem od kamilice

Život -

Dobro je uzimati i hranu bogatu sluzi, kao što je pirinač, suv hleb (dvopek) i slane štapiće. Treba izbegavati meso i mlečne proizvode

Crevna ili želudačna viroza je upala želuca i tankog i debelog creva zbog povećanog gomilanja sluzi u telu. Simptomi su mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja, a mogući su i grčevi u stomaku.

Osim zimi, i leti su ove viroze dosta česte. Iz ljudske stolice uzroci se mogu preneti na razne načine na hranu ili vodu, a najvažniju ulogu u prenosu imaju prljave ruke. Zato je dobro što češće ih prati.

Crevne viroze ne moraju biti samo težak proliv, nego se javljaju i u kombinaciji s povraćanjem, koje nekad može biti jedini simptom. Međutim, u sva tri slučaja najvažnija je hidratacija. Važno je paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće.

Sasvim mali gutljaji Kad se problemi jave, uzimanje tečnosti je veoma važno, ali se treba pridržavati nekih pravila, a to je piti je u malim gutljajima. To znači da ne valja popiti dva decilitra vode odjednom, jer je se taj sadržaj brzo izbaci. Treba piti pomalo, u malim gutljajima, najbolje vodu i čajeve.

Mlaka, a ne hladna tečnost Najbolja je voda iz česme, ne suviše hladna, pogotovo ne s ledom, nego mlaka, odstajala nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Treba je piti polako da se ne bi izazvalo povraćanje. Osim zbog dehidratacije, koja može uzrokovati i neke zdravstvene komplikacije, vodu je važno uzimati i zbog elektrolita koji se gube zbog povraćanja i proliva. Crevne viroze po pravilu kratko traju, i to ne duže od tri dana.

foto: Profimedia

Izbegavati pasulj i zelje Prvi dan svakako je potrebno rasteretiti organizam tako što ćete jesti dijetalnu hranu, a već sledećeg dana možete nastaviti s normalnom ishranom. Naravno, ne treba odmah navaliti na pasulj i kupus, nego se orijentisati na laganu ishranu. Dobro je polako jesti povrće i voće u obliku supa ili sokova i uzimati i hranu bogatu sluzi, kao što je pirinač, suv hleb (dvopek), slane štapiće. Preporučuje se izbegavanje teške hrane poput mesa, mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda.

Čajevi koji pomažu Grčeve u stomaku smiriće čaj od kamilice, a dobar je i čaj od svežeg đumbira jer ublažava upalu, pa će smiriti mučninu. Takođe, preporuka je paziti na imunitet i držati ga na visokom nivou pomoću hrane ili raznih preparata.

Probiotici pomažu Možete uzimati probiotike, a u tu svrhu poslužiće i jogurti koji ih sadrže. Oni će brzo ojačati crevnu floru i imunitet.

Krv u stolici i bolovi Ako je proliv jak i traje duže od dva dana ili su se pojavili krv u stolici, bolovi u želucu i temperatura, potražite pomoć lekara. Da ne bi došlo do zaraze, obavezno temeljno operite ruke pre i posle nužde, nakon upotrebe mobilnog telefona, tastature i miša, koji su ozbiljno leglo zaraze, i neka to ne traje ne manje od 30 sekundi.

Ruke obavezno treba prati pre svakoga kontakta s hranom i pripremanja obroka, a pogotovo posle rada sa svežim sirovim mesom ili ribom), posle kontakta s životinjama i smećem, nakon nege bolesne osobe, kašljanja i kijanja, kao i vožnje javnim gradskim prevozom i diranja novca.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track