STRUČNJACI PREPORUČUJU DA GA JEDEMO JEDNOM NEDELJNO: Zašto je pasulj dobar za naše zdravlje
Foto: Profimedia

ZDRAV OBROK

STRUČNJACI PREPORUČUJU DA GA JEDEMO JEDNOM NEDELJNO: Zašto je pasulj dobar za naše zdravlje

Život -

Ova zdrava namirnica odličan je izvor belančevina, ima malo masti i sprečava nastanak holesterola. Jedna porcija dnevno osigurava 20 odsto dnevnih potreba za vlaknima

Naučnici su otkrili da ishrana bogata ovom namirnicom može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka i preporučuju da u svoj nedeljni jelovnik uvrstite barem tanjir i po ove zdrave namirnice. Evo šta ga to čini tako zdravim...

1. Bogat je vlaknima Ako konzumirate namirnice bogate vlaknima, osećaj sitosti će potrajati. Samo pola tanjira kuvanog pasulja sadrži oko 10 grama vlakana koja se tokom kuvanja "ne slamaju", pa je njihova vrednost ista i nakon termičke obrade.

2. Održava probavu zdravom Pasulj se sastoji od topljivih i netopljivih vlakana, pa se može reći da radi dvostruko kako bi vas činio sitim. Prva vrsta vlakana usporava probavu, što pruža osećaj sitosti, a druga sprečava zatvor.

3. Kontroliše šećer u krvi Visok nivo lošeg holesterola u krvi dovodi do toga da se on zadržava na zidovima krvnih sudova, što uzrokuje upale i nakupljanje taloga i masnoća na njima. Zdravi krvni sudovi se održavaju zdravom ishranom, a niskokalorični pasulj je odličan čistač! Manja količina vlakana koja se nalaze u pasulju može sprečiti i nagli pad šećera u krvi.

4. Štiti zdravlje srca Pasulj je odličan izvor kalijuma i magnezijuma, ključnih minerala za zdravlje srca, i pojedena tri tanjira nedeljno smanjuju šanse za razvoj spomenutih bolesti za čak devet odsto!

Šta je pokazao test Koje su vrste najzdravije

Naučnici su testirali šest uobičajenih vrsta pasulja koje se mogu naći na tržištu, i izmerili količinu antioksidansa u svakoj od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugih lekovitih materija nego beli i žuti.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track