BUDITE UMERENI: Pojačana želja za slanim može otkriti neke bolesti
Foto: Profimedia

neNE PRETERUJTE SA GRICKALICAMA

BUDITE UMERENI: Pojačana želja za slanim može otkriti neke bolesti

Život -

Stručnjaci tvrde da ćete sprečiti veliki broj oboljenja ukoliko izbacite samo jednu kašičicu soli iz svakodnevne ishrane

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalan unos soli od pet grama dnevno, međutim, u zapadnim zemljama on može biti i duplo veći. Bez soli je gotovo nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osećate posebno jaku želju za nečim slanim, ovo bi mogli biti razlozi.

Intenzivna fizička aktivnost Osobe koje redovno vežbaju gube elektrolite iz tela kroz pojačano znojenje. Zato je bitno nadoknaditi ih. Upravo nedostatak elektrolita u organizmu daje vam osećaj želje za slanim. Energetski napici mogu biti dobar izbor za nadoknadu elektrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna ili limete, đumbira i prstohvata soli.

Dehidrirali ste Ako je vaše telo dehidriralo, imaćete potrebu za nečim slanim, a slana jela traže i da pijete više vode. To je jedan od načina kako telo traži da pijete više vode. Ovo se događa i trudnicama, posebno u vreme kad imaju mučnine.

U PMS-u ste Iako je veća verovatnoća da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u, možete osećati i jaču želju za slanim, posebno nedelju dana pre menstruacije. Pokušajte da izbegavate slano tokom PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste Nadbubrežne žlezde su zadužene za otpuštanje kortizola i na taj način regulišu krvni pritisak i reakciju organizma na stres. Određena istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju viši nivo natrijuma u organizmu otpuštaju manje hormona kortizola u stresnim situacijama. Posezanje za slanim namirnicama je verovatno način na koji telo pokušava da se izbori sa stresom.

Niste se naspavali Nedostatak sna i umor podstaći će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je poslednje istraživanje.

Adisonova bolest Vaše nadbubrežne žlezde su odgovorne za proizvodnju hormona koji su važni za život. Adisonova bolest je retka, pa može smanjiti proizvodnju hormona nadbubrežne žlezde. Osobe koje pate od ove bolesti mogu imati jaku želju za slanim.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track