DR RADOJE DODER O KOLONOSKOPIJI: Pregled koji spasava život
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR RADOJE DODER O KOLONOSKOPIJI: Pregled koji spasava život

Život -

Procedura je bezbedna, a najčešća neprijatnost je osećaj nadutosti i grčeva usled gasova. Kratko traje i nije opravdanje što redovno ne kontrolišete donji deo gastrointestinalnog trakta

Iako je kolonoskopija bezbedna procedura kojom se dobijaju nalazi iz donjeg dela gastrointestinalnog trakta, koji drugim testovima ne mogu da se pokažu, mnogi izbegavaju da obave ovaj pregled. Pacijenti se osećaju neprijatno, a ignorisanje problema koji ih prate, nekad čak i godinama, može da bude kobno po njih.

Rizik od obolevanja creva danas je sve veći. Zbog toga bi svi koji imaju više od 50 godina trebalo da obave pregled, poručuje pukovnik prof. dr Radoje Doder, načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju na VMA, koji specijalno za čitaoce Lene objašnjava sve detalje procedure koja može da im poboljša ili spase život.

foto: Privatna Arhiva

Ko je kandidat za pregled? - Najčešći razlozi su ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina, abnormalna stolica (krvava, tamno obojena), uporna dijareja, anemija, porodična istorija kancera kolona, prethodna istorija polipa ili kancera kolona, kao i hronični, neobjašnjiv bol u stomaku.

KAKVO SE IZVODI

Šta podrazumeva procedura? - Kolonoskopiju izvodi endoskopist, lekar specijalizovan za izvođenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz celo crevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog creva.

Šta je kolonoskop? - Kolonoskop je dugačka fleksibilna cev debljine kažiprsta, sa video-kamerom na vrhu, koja se uvodi kroz čmar preko celokupnog debelog creva, do ušća u tanko crevo. Slika na monitoru je višestruko uvećana, vide se i male promene tkiva. Za adekvatan pregled crevne sluznice uvodi se vazduh, zbog čega su mogući grčevi ili pozivi na pražnjenje.

Da li se radi u anesteziji? - Procedura se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan. Zato se sve češće savetuje primena kratkotrajne opšte anestezije.

Zašto je opšta još poželjnija? - Tokom procedure moguće je uzeti malu količinu tkiva za patohistološku analizu ili ukloniti polipe - izrasline koje mogu da budu veličine od vrha olovke do nekoliko centimetara. Većina je benigna (nije kancerogena). Ali neki mogu da postanu kancerogeni ako se razvijaju duže vreme. Zbog toga se šalju na ispitivanje, a njihovo uklanjanje ne boli jer unutrašnji deo kolona nema nervne završetke - osećaj bola nije moguć!

KAKO ISPRAZNITI CREVA Neki se plaše anestezije. - Ne bi trebalo: vitalni znaci (krvni pritisak, puls i nivo kiseonika u krvi) biće praćeni pre, za vreme i nakon tretmana. Kolonoskopija se izvodi dok pacijent leži na levoj strani. Lekovi se primenjuju intravenski kako bi se opustio i kako ne bi osećao bol. Mnogi spavaju za vreme testa, dok su drugi opušteni, udobno im je i obično nisu ni svesni samog testa.

Kakve su pripreme? - U ambulanti će pacijenti dobiti instrukcije; imaju za cilj njegovu bezbednost za vreme i nakon kolonoskopije, svođenje mogućih komplikacija na minimum i omogućavanje kompletnog pregleda kolona. Vrlo je značajno da ih se pridržavaju, a ako imaju pitanja, treba da se obrate lekaru.

Šta je sa redovnom terapijom? - Neke lekove - "aspirin", lekove protiv bolova koji se dobijaju bez recepta i suplemente gvožđa - ne treba uzimati dve nedelje pre testa. Ako koriste i lekove koji razređuju krv, treba da se konsultuju sa lekarom kako bi u odgovarajuće vreme prestali da ih uzimaju. Treba da se raspitaju i o lekovima za dijabetes, bolesti srca i pluća, visoki krvni pritisak ili napade. Neke treba da prestanu da upotrebljavaju, ali mnogi mogu da se koriste i pre testa.

Kako najlakše isprazniti creva? - Najčešći tretman je prah koji se meša sa vodom i pije - rastvor dovodi do dijareje. Postoji u više ukusa koji, nažalost, samo delimično prikrivaju neprijatan ukus. Većina lekara ne preporučuje te dodatke: hlađenje rastvora će učiniti da se lakše popije. Verujte, pijenje ovog rastvora je često najneprijatniji deo pregleda!

KADA STIŽU REZULTATI Koji su rizici pregleda? - Komplikacije su veoma retke. To su minimalna krvarenja usled biopsije ili uklanjanja polipa. Moguće su nuspojave od sedativa. Lekovi mogu da dovedu do iritacije vene na mestu ulaza infuzije. Treba staviti oblogu ako se jave crvenilo, oticanje ili koža na tom mestu postane topla. Zaista retko dolazi do povrede ili zaseka tkiva koje se pregleda.

Kad je pacijent na nogama? - Biće zadržan na posmatranju sve dok sedativi ne prestanu da deluju. Ne treba da se vraća na posao tog dana. Većina može da jede nakon procedure. Osećaj umora nakon procedure je normalan, savetuje se opuštanje i odmaranje ostatak dana.

Šta još savetujete? - Treba se raspitati kada je bezbedno da se nastavi sa upotrebom "aspirina" ili lekova koji razređuju krv.

Kada su gotovi nalazi? - Lekar može da opiše nalaze kolonoskopije pre nego što pacijent ode kući. Ako su uzeti uzorci za biopsiju ili polipi, rezultate dobija za jednu do dve nedelje.

PRIPREME Počinju jedan dan pre pregleda: preporučuje se uzimanje bistre supe, bistrog soka od jabuke (izbegavajte crvene sokove), čajeva, kafe (bez mleka) i vode. U 10 sati treba popiti dve kesice namenskog praška rastvorenog u dva litra vode, u 18 sati još dve kesice. Na dan intervencije ništa ne jesti i piti.

NAJSAVREMENIJE Na VMA se primenjuju najsavremeniji postupci prevencije, dijagnostike i lečenja iz oblasti poremećaja digestivnog trakta. Izvode se sve endoskopske procedure, najsloženije intervencije (zaustavljanje životno ugrožavajućih krvarenja, plasiranje stentova, balon dilatacije i odstranjivanje polipa), a klinika je i nacionalni referentni centar za artificijelnu (veštačku) ishranu.

OBRATITE PAŽNJU! Za vreme pregleda pacijent dobija sedativ, pa će nakon testa neko morati da ga odvede kući. Iako će biti budan u vreme otpuštanja iz bolnice, sedativi dovode do promena refleksa i rasuđivanja koji mogu da ometaju proces donošenja odluka slično alkoholu.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track