PUŠENJE U TRUDNOĆI? NIKAKO: Istraživanje potvrdilo da je RIZIK  u koji se upuštate STRAŠAN, evo zbog čega!
Foto: Profimedia

ŠTETNO ZA BEBU

PUŠENJE U TRUDNOĆI? NIKAKO: Istraživanje potvrdilo da je RIZIK u koji se upuštate STRAŠAN, evo zbog čega!

Život -

Istraživanje jednog časopisa o pušenju tokom trudnoće utvrdilo je da se rizik od smrti povećava za 0.07 za svaku dodatnu cigaretu. U trenutku kad ispušite kutiju cigareta rizik od neočekivane iznenadne smrti bebe utrostruči se u poređenju sa decom nepušača. Pulmolog Sedrik Rutland ističe da je pušenje jedne ili dve cigarete delovalo na iznenadnu smrt dece.

foto: Profimedia

"Doktori bi trebalo da vode razgovore sa svojim pacijentima. To su vam najbolji izgledi za smanjenje iznenadne smrti beba. Ali ako ne možete, svaka cigareta koju možete smanjiti će vam pomoći", rekla je autorka istraživanja. SIDS bio je zastrašujući i neobjašnjiv fenomen za roditelje decenijama dok istraživanja nisu otkrila vezu između bebinog položaja spavanja i iznenadne smrti. Ako su bebe do prve godine života spavale na stomaku, rizik od SIDS se udvostručio, navodi Američka pedijatrijska akademija.

foto: Profimedia

Uvođenje kampanje "Povratak na spavanje" 1994. edukovalo je roditelje o opasnosti, a stopa smrtnosti pala je za 50 posto kada su roditelji počeli da stavljaju bebe da spavaju na leđima. Prema podacima Američke akademije za pedijatriju do 2010. godine stopa umiranja od SIDS u Sjedinjenim Američkim Državama pala je na 2.000 godišnje, u poređenju sa skoro 4.700 u 1993. godini.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track