NS DOBAR DOMAĆIN: Zalutale strance na biciklu prevoze na Exit!
Foto: Petar Latinović

Položili ispit

NS DOBAR DOMAĆIN: Zalutale strance na biciklu prevoze na Exit!

Exit 2018 -
Kurirov novinar prerušio se u stranca koji je zalutao dok su mu ljubazni domaćini nudili pomoć da nađe svoj hotel

Novosadska Tvrđava je spremna da otvori svoje kapije u 19 sati za najbolji festival u Evropi Exit uveliko je spreman Simbol ovog festivala, pored naravno dobre muzike, jesu i stranci koji dolaze iz svih delova Evrope i sveta. S druge strane simbol, Novog Sada su upravo njegovi žitelji.

Stranci po običaju uvek hvale dobru atmosferu i gostoljubivost naših ljudi. Atmosferu ćemo proveriti večeras. A danas smo rešili da proverimo kako je to biti stranac u Novom Sadu. Posebno "maskiranje" u stranca nije potrebno. U vreme Exita dovoljno je da okačite fotoaparat oko vrata i već ste na pola puta. Sa znanjem engleskog koje ima primese beogradskog naglaska, nadao sam se da mogu da se provučem kao neko ko nije odavde, ali i kome engleski nije maternji.

Ispred jedne lokalne radnje zaustavljam starijeg gospodina. Na ne baš tako sigurnom engleskom ljubazno ga pitam gde je hotel "Park". Da li me nije čuo ili nije dobro razumeo, tek on poče da mi objašnjava kako da dođem do parka. Ali pravog parka. Na kraju smo se ipak nekako sporazumeli.

Malo kasnije drugi gospodin se toliko zbunio da mi je 10 minuta objašnjavao kako da dođem do hotela - ali sve na čistom srpskom. Žao mi bilo da ga prekinem. Tek kad je završio shvatio je šta je uradio. Onda mi je samo kratko rekao: "I dont know english".

Bilo je i onih koji su sa mnom hteli da pešače do hotela da ne bi zalutao. Jedan mi je čak ponudio i prevoz biciklom! Zaista ne znam kako bismo to izveli. Pojedini su mu objašnjavali da me očekuje sjajan provod, da obavezno moram da probam ćevape jer su bolji od "mog hamburgera", ujutru ako sam mamuran da pojedem neki burek, i savetovali me da se pričuvam taksista jer neki nekad umeju da promene tarifu kad vide stranca.

Novosađani su se pokazali kao pravi domaćini što će sigurno biti i narednih dana dok bude trajao najbolji muzički festival u ovom delu sveta - Exit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track