OTVOREN EXIT KAMP: Prvi gosti su već počeli da partijaju. Festivalsko ludilo se zahuktava
Foto: Tanjug

Zalet dobre energije

OTVOREN EXIT KAMP: Prvi gosti su već počeli da partijaju. Festivalsko ludilo se zahuktava

Exit 2018 -

Exit kamp, koji je i ove godine postavljen na, kako to Novosađani vole da kažu, najlepšoj plaži na Dunavu, novosadskom Štrandu, primio je prve stanare.

Grupa devojaka i mladića iz Bitolja u Makedoniji "parkirala" je pravo "brdo" kofera, torbi i vreća za spavanje ispred recepcije Exit kampa i odmah krenula sa pesmom i igrom, kako bi prekratili vreme dok se papirološke formalnosti oko prijave za kamp ne završe.
"Prvi put smo na Exitu, morali smo da dođemo jer svi pričaju da je ekstra festival i da je u poređenu sa njim sve ostalo smešno. Očekujemo dobar provod, pogotovo u kampu, a kakva je atmosfera već sada, i to već sada kada još nismo ni razapeli šatore, ne sumnjam da će biti po mnogo ubavo narednih dana", rekao je mladić po imenu Dime.
Priprema (Foto: Tanjug)
Priprema (Foto: Tanjug)
On je naveo da njegova ekipa iz Bitolja broji devet članova i šest šatora. Dime je rekao da su u Novi Sad došli automobilima, da im je trebalo 10 sati vožnje i istakao da će se "bitoljski karavan" zaputiti i u Crnu Goru, na Sea dance festival na Jazu, jer "treba probati sve što život pruža". Ekipa iz Bitolja ipak nije bila prva koja se "zapikala" u kampu, jer dok su se oni prijavljivali na recepciji, družina njihovih zemljaka Makedonaca iz Štipa već se odomaćila u kampu i nazdravljala uz "mastiku" uspešnom završetku posla na razapinjanju šatora.
Pristižu kamperi (Foto: Tanjug)
Pristižu kamperi (Foto: Tanjug)
"Koliko god izgledalo lako postavljanje šatora ni izbliza to nije, jer treba voditi računa o mnogim stvarima, pre svega da šator koliko je moguće više bude u hladovini, ali i na terenu koji neće pokupiti mnogo vode ukoliko bude kiše", priča Anđelo. On je glavni "arhitekta i građevinac" u veseloj šedmočlanoj ekipi iz Štipa, koju čine tri devojke, Milena, Jovana i Maja i četiri mladića - Djoše, Anđelo, Girče i Stojče. I oni kažu da su prvi put na Exitu i ističu da su posle samo nekoliko sati boravka u kampu uvereni da će se super provesti i da su uradili pravu stvar kada su odlučili da dođu.
Najveseliju družinu u jutarnjim satima, smeštenu u debelu 'ladovinu u samom ćošku na kraju kampa, činilo je nekoliko različitih društava iz Beograda, Rume, Kraljeva i Hrvatske, koji su glasnim smehom i šalama skretala pažnju ostalih. Jedan član te družine je, ugledavši novinarsku ekipu, odmah skočio k'o oparen i utrčao u šator, uz komentar: "Nemojte me ljudi slikati k'o Boga vas molim, ja sam zvaniočno na bolovanju i ako me šef vidi, nagrabusio sam". To njegovo bežanje i "zapomaganje" naišlo je na negodovanje ostalih koji su odmah počeli sa prozivkama da on "ustvari, beži da ga ne vidi devojka", ali i sa "savetima" da bi bilo bolje da je tako "uleteo u šator kod one visoke plave Holanđanke, možda bi ga onda šef i nagradio nekom povišicom".
Šatori su razapeti (Foto: Tanjug)
Šatori su razapeti (Foto: Tanjug)
Kao učtivi domaćini, mladići i devojke iz Beograda, Rume i Kraljeva prvo su reč prepustili gostima iz Hrvatske. Hrvoje iz Nelišća kod Čakovca kaže da očekuje odličnu zabavu i da prema onom što vidi u kampu, koji je tek počeo da se puni, sa sigurnošću može reći da će te zabave biti na pretek. Hrvojev cimer Denis Šafarić iz Gornjeg Hraša kod Čakovca, kaže da mu se jako dopada to što je kamp na plaži i što je blizu centar grada. Program Exita, kako reče, nije podrobno proučio, ali ono što je letimično video kaže da mu "paše" i da nije toliko ni bitno kakav je program jer je "najvažnije da ekipa bude dobra, a onda je sve ok".
Marko Živanović i Ilija Mioković iz Rume kroz smeh su rekli da je u "kampu sve onako kako očekuju, čak i manje od toga".
Sve je spremno za početak ludila (Foto: Tanjug)
Sve je spremno za početak ludila (Foto: Tanjug)
"Evo ovde neko doneo ovu klupu, to je stvarno napredak u odnosu na prošlu godinu, klupa nam dođe i kao šank i kao krevet za spavanje, to je jedna višenamenska klupa", kaže Marko. Kao uvek u sličnim prilikama oni iskusniji koji su bili ranijih godina u kampu prepričavali su dešavanja sa ranijih Exit festivala i bili su "glavni" u društvu jer su ih, pogotovo oni kojima je ovo premijerni Exit, slušali širom otvorenih i ušiju i očiju.
Jedan od Exit veterana je i Mladen iz Rume, koga ostali u društvu zovu "Šamanom i duhovnim vođom". "Samo jedan Exit nisam bio u kampu i mogu da potvrdim da je zaista tačna ona priča koja kruži među egzitašima da onaj ko nije bio u kampu, kao i da nije bio na Exitu, jer je stvarno najbolja zezancija u kampu. Ovde se preko dana napune baterije i onda je pražnjenje na Petrovardinskoj tvrđavi i to je najbolja kombinacija", rekao je Mladen.
Neki sad
Neki sad
Exitova varijanta Gaje, Vlaje i Raje i to u ženskom obliku - Anja, Vanja i Sanja došle su iz Beograda, Anja i Vanja su i prethodnih pet godina bile na Exitu, a sada su povele i Sanju, kako rekoše, "čisto zbog rime", ali i da joj pokažu "šta je to najlepši provod u regionu". Njih tri se pohvališe da su same razapele šator i da im za to nisu bili potrebni kavaljeri, uz komentar da je "u današnje vreme teško naći prave kavaljere", te da su one nekim komšijama pokazivale kako se razapinje šator.
Dobar provod u najavi (Foto: Tanjug)
Dobar provod u najavi (Foto: Tanjug)
Na kraju smo stigli i do onih koji su zaista prvi razapeli šator i tako otvorili ovogodišnji Exit kamp. To je ekipa Crvenog krsta i tim Hitne pomoći koja je krenula sa dežurstvom još od ponedeljka, i koja će sve do zatvaranja kampa 24 sata dnevno bdeti nad kamperima i biti im na usluzi da im, zlu ne trebalo, pruži prvu medicinsku pomoć.
"Šator štaba Crvenog krsta i Hitne pomoći postavljen je juče u osam sati ujutru i do sada nije bilo nikakvih intervencija. Očekujemo da ćemo imati više posla od sutra kada kamp bude značajnije popunjen i kada krene Exit festival", kaže koordinator sanitetske službe Exit kampa Radomir Jovičić. On ističe da je ista sanitetska ekipa već godinama unazad angažovana za rad u kampu, tako da iz iskustva već unapred znaju šta ih očekuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track