ДOČEK 7526. GODINE U NOVOM SADU
Foto: Promo

ДOČEK 7526. GODINE U NOVOM SADU

Exit 2018 -

Kao uvertira za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, Fondacija “Novi Sad 2021” počinje sa građenjem kapaciteta dočeka Dve Nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti titulu.

Predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, tako će i dva programska koncepta dočeka Novih godina biti drugačija. I dok se Дoček 2018. dešava 31. decembra tokom celog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara dočekaćemo 7526. godinu samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu. Šta ih spaja? Most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

foto: Promo

Na više od 21 kultne lokacije među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na potpuno neočekivanim mestima. Mostovi koji će spojiti konceptualno različite izvođače, žanrove i prostore predstavljaju tradicionalnu muziku pravog virtuoza, Slobodana Trkulje i benda Imar iz Škotske u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, duhovnu muziku Divne Ljubojević u pozorišnoj sali NISa, Laibachov prepoznatljivi tvrdi zvuk u velikoj sali najstarijeg nacionalnog teatra, Srpskog narodnog pozorišta, veliku regionalnu pop zvezdu, Kaliope u Pozorištu mladih, neke od najznačajnijih jazz umetnika sa naših prostora Matiju Dedića i Zorana Predina u Novosadskoj sinagogi, Dečju filharmoniju u Gradskoj kući, operu za decu udruženja Visoko C u Eđšegu, sjajan spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada predvođenih Dušanom Svilarom u Studiju M, moderan cirkus i kabare Ludifiko u Zapadnom holu SPENSa, različita kulturno-umetnička društva iz Zone 021 u holu Železničke stanice, dok će budući Youth Creative Polis, tzv. Kineska četvrt predstaviti programe na četiri lokacije za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike, kada će Paul Ritch iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiti u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru. Ovo je samo deo programa koji nas 13. januara u Novom Sadu čeka na Дočeku 7526. godine.

foto: Promo

Na početku godine koja je proglašena godinom evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa, slaveći dva računanja vremena i dva kalendara kao delove evropske, ali i srpske nematerijalne kulturne baštine, kroz otvaranje programa najrazličitijim žanrovima i izvođačima iz cele Evrope širom Novog Sada, Fondacija “Novi Sad 2021” nastavlja svoj rad na ostvarivanju zadatih ciljeva, a to su internacionalizacija i decentralizacija kulture sa što većim uključivanjem i učešćem građana.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track